strontvlieg  wiki CCBY3 Wikimedia Commons

Natuurjournaal 1 april 2023

Nature Today
1-APR-2023 - Strontvlieg is niet wat je denkt en roodborsttapuit begint met broeden.

April begint wat wisselvallig, maar daar laat de strontvlieg zich niet door tegenhouden. Zo’n dikke, blauwzwarte vlieg die van poep eet, denk je? Niet dus, de strontvlieg is een harige, geeloranje of bruine vlieg die nectar van bloemen eet. Ze zitten wel vaak op stront: op koeienvlaaien. Daar paren ze namelijk en leggen gelijk de eitjes op de mest. Die eitjes hebben vleugelachtige uitsteeksels, zodat ze niet in de zachte vlaai wegzakken. De larven leven wel in de stront , maar ze eten er niet van! Dat doen larven van andere vliegensoorten wel, en die zijn de sappige prooi van de strontvlieglarve. April is de beste tijd om strontvliegen te zien – zoek een koeienvlaai en wie weet zie je ze paren. Of lees over deze andere vijf fascinerende insecten en stem voor het Insect van het Jaar 2023.

De roodborsttapuit zit vaak vanaf een hogere plek op de uitkijk naar eten

Ze waren iets later dan anders, maar in de afgelopen twee weken zijn de roodborsttapuiten weer teruggekomen uit Frankrijk, Spanje, Portugal en Noord-Afrika. Hier beginnen ze gelijk aan baltsen en broeden, want ze proberen in het halve jaar dat ze hier zijn drie broedsels groot te brengen. Het zijn een beetje zandhazen, die vooral op de hoge zandgronden te vinden zijn en ook in Zeeuws-Vlaanderen en langs de kust. Ze houden van heidegebieden en wat ruige terreinen, ongemaaide bermen kunnen ze ook waarderen. Broeden doen ze op of laag boven de grond, in een goed verstopt nest. Dat zie je niet, let daarom op de top van heidestruiken of andere uitkijkposten. Op dat soort plekken zit de roodborsttapuit op de uitkijk naar insecten.

Hou jij ook van wandelen in de natuur? Behalve voor het nest van de roodborsttapuit is de natuur nu voor veel meer dieren een kraamkamer, zeggen ook boswachters. Blijf dus op de paden en hou je hond aan de lijn – zo kunnen alle jonge dieren ook genieten van de natuur.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Enrico Mevius, Wikimedia Commons; Rik Kruit, Saxifraga