rode wouw wiki CCBY2

Natuurjournaal 9 maart 2023

Nature Today
9-MRT-2023 - Rode wouw vliegt langs en veldmuis zoekt partner.

De zeldzame rode wouw is steeds vaker in Nederland te zien. Je herkent deze vogel aan zijn roodbruine lichaam en gevorkte staart. De rode wouw is geen kieskeurige eter: aangereden wild, wormen of een hapje van de vuilnisbelt, het gaat er allemaal in. Met slechts een honderdtal vogels in Nederland is de kans op een waarneming niet enorm. Je ziet ze nu tijdens de trek vooral in het oosten van ons land. In het Engels hebben vliegers dezelfde naam als wouwen: kite. Ze zijn vernoemd naar de roofvogels, die zo elegant met geknikte vleugels kunnen rondzweven. Zouden we ze in het Nederlands ‘wouw’ noemen omdat je eigenlijk niks anders kan zeggen als je ze ziet?

Veldmuis

Veldmuizen zijn de winter doorgekomen door zuinig aan te doen met de voedselvoorraden in hun hol, en bij gebrek aan beter boombast te eten. Het zijn echte planteneters, die behalve zaden en knollen, vooral groene delen van grassen en kruiden eten. Nu die weer beginnen te groeien, is er genoeg eten en kan ook de voortplantingstijd beginnen. Daarbij worden de territoria nu weer fel verdedigd, terwijl ze in de winter niet zo moeilijk deden over bezoekende buren. Veldmuizen profiteren van het moderne landbouwlandschap met veel droog grasland en weinig predatoren.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Olav de Bruijn & Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Noel Reynolds, Wikimedia Commons; Rudmer Zwerver, Saxifraga