Natuurjournaal 17 februari 2023
Nature TodayEen bijzonder gezicht in de duinen is de bloeiende gaspeldoorn. Deze groenblijvende struik met gele vlinderbloemen doet denken aan brem. Gaspeldoorn kan in de winter bloeien, een tweede piek volgt in het voorjaar. Ook zonder bloemen valt hij op, en wel als een enorm stekelige struik. De bladeren zijn namelijk allemaal stekels. Aan dit prikkelige karakter dankt hij ook zijn naam: gaspe betekende vroeger gesp of haak. Misschien werden de doorns gebruikt als sluiting voor kleding, in ieder geval lijken ze op kledingspelden. Behalve aan de kust komt gaspeldoorn ook voor op voedselarme zandgronden in het midden en oosten van het land.
In de duinen zijn op veel plekken bunkers te vinden. Verschillende dieren gebruiken deze als overwinteringsplaats. Vleermuizen zijn bekende bewoners, maar ook nachtvlinders zijn vaak vaste gast in de bunkers. Bijvoorbeeld het roesje en de hopsnuituil. Tijdens vleermuistellingen worden ze vaak gezien. Maar er zijn ook vaste bewoners die hun hele leven in het vochtige donker doorbrengen. De holenwielwebspin bouwt kleine wielwebjes bij ingangen van bunkers – in het buitenland ook in grotten en rotsspleten – en vangt daarin insecten die op zoek zijn naar beschutting.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play. |
Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Peter Meininger, Saxifraga; Adrian Tync, Wikimedia Commons