Natuurwerkdag 2

De Natuurwerkdag komt eraan! Drie redenen om je aan te melden

Provincie Gelderland, Stichting Landschapsbeheer Gelderland
21-OKT-2022 - En, kom jij helpen op vrijdag 4 of zaterdag 5 november? Het is weer tijd voor de Natuurwerkdag! Misschien staat het al maanden in je agenda, misschien hoorde je erover en… twijfel je nog. Drie redenen en twee verhalen overtuigen om een dagje de handen uit de mouwen te komen steken.

Ruim vijftienduizend vrijwilligers, meer dan vijfhonderd natuurklussen: inmiddels is de Nationale Natuurwerkdag van LandschappenNL een traditie van formaat. Ook bij jou om de hoek staat er vast een fijne natuurklus gepland. Maar waarom zou je eigenlijk meedoen? 

  1. Het is leuk! Een dagje in de frisse buitenlucht werken voor de goede zaak, met een groep gezellige mensen bovendien, is heel aangenaam. Voor de inwendige mens wordt altijd goed gezorgd. Je zou niet de eerste zijn die er op de Natuurwerkdag een nieuwe hobby bijkrijgt.
  2. Iedereen kan het. Je trekt je oude kloffie en stevige schoenen of laarzen aan en stapt op de fiets. Op locatie krijg je uitleg en al het gereedschap dat je nodig hebt. Snoeien, schonen of bouwen maar!
  3. Je doet echt wat voor de natuur, want die vijftienduizend vrijwilligers kunnen op één dag een boel werk verzetten. Het gaat vaak om klussen waar de terreinbeheerder zelf geen tijd voor heeft.

Wat schiet de natuur er dan precies mee op?

Op de Natuurwerkdag ga je wilgen knotten, heide of poelen opschonen, insectenhotels bouwen of een takkenril maken. Kleinschalige werkzaamheden, maar essentieel voor de planten en dieren die in het landschap leven. Neem knotwilgen. Door de wilgen elke paar jaar te snoeien, behouden ze hun karakteristieke vorm en vallen ze niet om. Oude knotbomen bieden schuilgelegenheid en voedsel aan tal van insecten en vogels, zoals steenuil, mussen en mezen.

Ook op bijvoorbeeld de heide zijn vrijwilligers goud waard. Dit is een typisch cultuurlandschap, dat zonder onderhoud dicht zal groeien. En juist dat open landschap is essentieel voor soorten als hazelworm en zandhagedis, die de zon nodig hebben om op te warmen. Schapen kunnen de heide uitstekend kort houden, maar het verwijderen van ongewenste boompjes is tijdrovend handwerk. En daar komt de vrijwilliger om de hoek kijken!

Die vijftienduizend vrijwilligers kunnen op de Natuurwerkdag een boel werk verzetten

“Met zestig vrijwilligers kunnen we een flinke slag slaan!”

Aleid van der Kolk, Stichting Landschapsbeheer Zuidwest-Veluwe, coördineert een klus op Oranje Nassau’s Oord in Renkum: “Een gebied van ongeveer een hectare staat vol met Amerikaanse eiken. Voor klimaatbestendigheid en biodiversiteit is het beter als er meer inheemse soorten komen, soorten die er thuishoren. De eiken zijn daarom een paar jaar geleden afgezaagd. Alleen groeien de stobben heel snel weer uit. Inheemse boompjes zoals lijsterbes en berk krijgen alsnog weinig kans. De boswachter wil nu een proef beginnen: van elke stobbe alle uitgelopen takken afzagen en er één laten staan. Zij hoopt dat de eik al zijn energie in die ene tak stopt en niet meer breed uitgroeit. Een klus met een verhaal dus, hartstikke leuk. En er is heel veel menskracht voor nodig: op de Natuurwerkdag kunnen we met zestig vrijwilligers een flinke slag slaan!” 

“We doen klussen waar de terreinbeheerder niet aan toekomt”

Leo Starink gaat met Stichting Overbetuwe Groen Natuurlijk aan de slag bij de Fikkersdries in Driel: “Op de Natuurwerkdag doen we dingen waar de terreinbeheerder niet aan toekomt. Dit jaar gaan we aan de slag voor Vitens bij de Fikkersdries. Vitens wil de oevers van een van de plassen graag openhouden zodat wandelaars erop kunnen uitkijken, maar wil tegelijk voorkomen dat honden het water ingaan. Daarom gaan we takkenrillen leggen. Daar profiteren meteen de muizen en de egels van. De scouting komt ook: we gaan een nieuwe tipi bouwen, er zijn genoeg wilgentenen om te vlechten en slieten (rechte stammetjes zonder takken, red.) om de staanders te maken. De kinderen leren er veel van en vinden het heerlijk!”

Een dagje in de frisse buitenlucht werken voor de goede zaak, met een groep gezellige mensen bovendien, is hartstikke leuk!

Overtuigd? Meld je aan!

  • De Natuurwerkdag valt dit jaar in de Nationale Klimaatweek. Natuur is van cruciaal belang voor het klimaat: natuur helpt hittestress voorkomen en houdt water vast. Andersom geldt: door klimaatverandering hebben veel soorten het extra moeilijk. Nóg een reden om je handen uit de mouwen te steken dus.
  • In Gelderland kun je kiezen uit ruim zestig klussen. Meld je snel aan op Natuurwerkdag.nl
  • De Natuurwerkdag in Gelderland wordt gecoördineerd door Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en is mede mogelijk gemaakt door provincie Gelderland.

Tekst: Provincie Gelderland en Stichting Landschapsbeheer Gelderland
Foto's: LandschappenNL