Vos die onvoldoende schuw is door voedselgewenning

Deel je natuurbeleving, maar niet je eten

Zoogdiervereniging
18-AUG-2022 - Vakantie is de periode om er op uit te trekken. Een plotselinge ontmoeting met een wild dier behoort tot de meest onvergetelijke indrukken. De verleiding om dieren te lokken is dan ook groot, maar is dit wel een goed idee?

Om mensen te vermijden, zijn veel zoogdieren nachtactief. Hierdoor hebben weinig mensen ooit  een ontmoeting met de dieren die in de buurt wonen. Als het wel gebeurt, is het een bijzondere ervaring. Tijdens zo’n moment sta je vol adrenaline, helemaal aan. Vaker er op uitgaan betekent dat je beloond kunt worden, maar het blijft een spannende verrassing. Tijdens een speurtocht lijkt de tijd langzamer te gaan, je hoort geluiden, ontwaart geuren en let extra op beweging. Dat is pas natuurbeleving.

Waarom wilde dieren voeren?

Er zijn ook mensen die wel de beloning van dat ene gave moment of natuurfoto wensen, maar zonder al te veel inspanning. Zij zoeken naar manieren om het lot een handje te helpen. Aangezien ieder dier een primaire behoefte heeft aan voedsel, kun je ze in de verleiding brengen om dit te komen halen. Bij vogels in de tuin zien we daar niet veel kwaad in, als je de adviezen van bijvoorbeeld de Vogelbescherming opvolgt. Maar egels melk geven, is al op zijn minst bedenkelijk: deze insecteneter krijgt daar namelijk diarree van. Kennis van wat je dieren moet voeren is dan minstens zo belangrijk als de vraag óf je ze wel moet voeren.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Een vos die niet meer schuw is voor mensen, omdat hij gewend is gevoerd te worden (Bron: M. Bal)

Houd wilde dieren wild

We moeten beseffen dat wilde dieren prima in staat zijn hun eigen voedsel te vinden, de inspanning die daarvoor nodig is houdt ze juist fit en gezond. Het aanbieden van voedsel – puur om ze te kunnen bekijken of op de foto te zetten – daar bewijs je ze geen dienst mee. Veel dieren leren snel; gewenning aan voedsel maakt ze afhankelijk van mensen en verandert hun gedrag. Van een verwende eekhoorn valt de overlast misschien nog mee, maar bij een vos of wild zwijn kan dit echt gevaarlijk zijn. Zowel in Nederland als in de rest van Europa komt het voor dat mensen worden gebeten door vossen en zwijnen. Als ze eenmaal aan voedsel gewend zijn, willen ze niet meer wachten, maar beginnen alvast aan een hand of been. Daardoor maakt de onwetende en goedbedoelde gulle gever zichzelf verantwoordelijk voor het lot van het gevoerde dier. Bedelende dieren worden namelijk afgeschoten.

Deel je natuurbeleving

Gelukkig volgen veel gasten van de natuurgebieden de regels van de terreinbeheerders. Hierdoor houden ze rekening met de wilde dieren die daar wonen. Juist dan geeft een onverwachte, bijzondere waarneming een extra geweldig natuurgevoel. Heb je zelfs een foto of film kunnen maken? Geef deze waarneming dan door via Telmee.nl of Waarneming.nl. Op Waarneming.nl kun je ook waarnemingen uit het buitenland doorgeven.

Tekst: Dick Klees, Studio Wolverine en Glenn Lelieveld, Zoogdiervereniging
Film en foto: M. Bal