Kennisdag LIFE Resilias op 23 juni geeft inzicht in ecosysteemaanpak invasieve exoten
Bosgroepen, Stichting BargerveenHet op de lange termijn volledig verwijderen van wijdverspreide exoten is in de praktijk nagenoeg niet haalbaar. Het is daarom effectiever om te kijken hoe je bos en natuur dusdanig kunt beheren, dat het ecosysteem sterk genoeg is om bedreiging van een invasieve exoot voor de inheemse flora en fauna te voorkomen. Dit is gebaseerd op de wetenschap dat bestrijden tijdrovend is, heel veel geld kost, steeds moet worden herhaald en daarom op de lange termijn vaak geen kosteneffectieve oplossing blijkt te zijn. Met de ecosysteemaanpak van invasieve exoten zet LIFE Resilias actief in op het versterken van de veerkracht van ecosystemen in bos en natuur, in plaats van de exoot keer op keer te bestrijden.
Theorie en praktijk van de ecosysteemaanpak
De Kennisdag start plenair met verschillende inhoudelijke presentaties. Na de lunch krijgt u tijdens twee veldexcursies de mogelijkheid om te zien hoe het projectteam samen met eigenaren en beheerders aan de slag is gegaan met de ecosysteemaanpak. Bij uw inschrijving kunt u een voorkeur uitspreken voor de voorbeeldsoort(en) waar u graag meer over wilt weten: Aziatische duizendknoop in beekdalen en graslanden, zonnebaars en watercrassula in vennen en Amerikaanse vogelkers in bossen.
De veldexcursies geven u inzicht in hoe de ecosysteemaanpak in het veld toegepast wordt, wat de mogelijkheden en kansen zijn, maar ook waar eventuele beperkingen en aandachtspunten zitten. Zo is een zeer zorgvuldige uitvoering van cruciaal belang. Zeker bij exoten als watercrassula en Aziatische duizendknopen, waarbij hygiënisch werken een must is. Fragmenten van deze soorten kunnen zich namelijk heel makkelijk verspreiden naar andere gebieden. Bijvoorbeeld via materieel en zelfs schoenen! Daarnaast is maatwerk belangrijk. De ecosysteemaanpak leent zich niet automatisch voor het aanpakken van iedere invasieve exoot of elk willekeurig gebied.
De Kennisdag brengt u daarmee belangrijke informatie in uw zoektocht naar een effectieve aanpak van invasieve exoten.
Kortom, bent u ook belast met het aanpakken van invasieve exoten, bijvoorbeeld in het beheer van bos en natuur of op het gebied van beleidsontwikkeling, advies of educatie? En bent u nieuwsgierig wat de ecosysteemaanpak voor uw situatie kan betekenen? Komt dan zeker naar de LIFE Resilias Kennisdag. Deelname is gratis en aanmelden kan eenvoudig via de website van LIFE Resilias.
Het programma
09.30 uur: Ontvangst en inschrijven
10.00 uur: Welkom en plenaire start Kennisdag met inhoudelijke presentaties:
- Exotenproblematiek: nieuwe soorten, verleden, heden en toekomst (Bart Nyssen, Bosgroep Zuid Nederland)
- Exoten, ontwikkelingen in beleid (Johan Cronau, provincie Gelderland)
- Systeemgericht natuurherstel: de ecosysteemaanpak van LIFE Resilias (Janneke van der Loop, Stichting Bargerveen)
12.00 uur: Lunch en daarna vertrek naar veldlocaties
13.15 uur: Eerste ronde veldexcursies van één van de voorbeeldsoorten
15.00 uur: Tweede ronde veldexcursies van één van de voorbeeldsoorten
16.30 uur: Plenair afsluiten in hotel Jagershorst met aansluitend netwerkborrel
Locatie en aanmelden
De Kennisdag vindt plaats in Hotel Jagershorst, Valkenswaardseweg 44, in Leende (NL). Er zijn geen kosten aan verbonden aan uw deelname. Aanmelden kan via het inschrijfformulier op de website van LIFE Resilias. Klik hier om de uitnodiging als PDF (pdf; 494 KB) te downloaden.
Alvast wat meer lezen?
In de afgelopen maanden is er al van alles verschenen over de LIFE Resilias ecosysteemaanpak. Onder andere op Nature Today, met de artikelen over Aziatische duizendknoop in beekdalen en graslanden, zonnebaars en watercrassula in vennen en Amerikaanse vogelkers in bossen. Op de website van LIFE Resilias zijn nog veel meer interessante documenten, interviews en publicaties en links te vinden.
Project LIFE Resilias is een initiatief van Bosgroep Zuid Nederland en Stichting Bargerveen. Het project is mede mogelijk dankzij de Europese Unie en heeft financiering ontvangen vanuit het LIFE-programma.
Daarnaast hebben Rijkswaterstaat, Evides waterbedrijf en de provincies Noord-Brabant, Zeeland en Utrecht zich als sponsoren verbonden aan het project.
Tekst: Bosgroepen en Stichting Bargerveen
Foto's: Paul van Hoofd (leadfoto: zonnebaars); Gmihail at Serbian (leadfoto: Amerikaanse vogelkers); Stéphane Delplanque (leadfoto: watercrassula); Pixabay (leadfoto: Japanse duizendknoop)
Grafiek: Janneke van der Loop