Natuurjournaal 5 februari 2022
Nature TodayAls je geluk hebt, kun je nu tijdens een boswandeling een struik tegenkomen met paarse bloemen. Het zou zomaar het rood peperboompje kunnen zijn. Deze struik bloeit al vroeg in het jaar. Hij ziet er mooi uit, maar je kunt hem beter van een afstandje bewonderen, want hij is bijzonder giftig voor mensen. Vogels eten wel graag van de bessen die over een tijdje verschijnen, en verspreiden zo het zaad. Het is sowieso beter om van het rood peperboompje af te blijven, want de soort is erg zeldzaam in Nederland. Zo zeldzaam zelfs, dat het de naam geeft aan een project dat bedreigde Nederlandse soorten gaat behouden en herintroduceren: Operatie Peperboompje.
De dagpauwoog is vaak een van de eerste dagvlinders die na de winter tevoorschijn komen. De winter brengen ze door in donkere, koude plekken. Op dit moment is het nog niet erg warm buiten en blijft de dagpauwoog lekker verstopt binnen. Terwijl ze overwinteren houden ze hun vleugels dichtgeklapt. De onderkant van de vleugels is dan zichtbaar. Deze valt veel minder op dan de felgekleurde bovenkant. Mochten ze toch verstoord worden, dan klapperen ze soms snel met de vleugels op en neer om de indringer weg te jagen. Dat de dagpauwoog nu niet vliegt, betekent niet dat je hem niet kunt zien. Op dit moment wordt de soort vaak rustend gevonden in kelders en op zolders. Waarschijnlijk is dat de reden dat de soort nu hoog in de 'Vandaag te zien-lijst' van de Nature Today-app staat.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Willem van Kruijsbergen, Saxifraga; Henk Bosma, De Vlinderstichting