Galanthus nivalis. Sneeuwklokje

Natuurjournaal 30 januari 2022

Nature Today
30-JAN-2022 - Genieten van sneeuwklokjes en kemphaan in winterkleed.

In januari staken de eerste groene sprietjes al boven de grond en inmiddels worden ze volop gemeld: de bloeiperiode van de sneeuwklokjes is aangebroken. Met hun bekende witte bloemetjes vrolijken ze de bruine bosgrond op en soms zijn er eindeloze velden van te zien. Zoveel sneeuwklokjes zien is altijd een feest en een voorbode dat de lente eraan komt! Als je ze nog niet hebt zien bloeien, heb dan nog even geduld. Sneeuwklokjes bloeien nog tot in april, en komen vast ook bij jou in de buurt voor.

Kemphaan

Kemphanen staan bekend om hun indrukwekkende verenkraag, waarmee ze in schijngevechten indruk maken op vrouwtjes. Helaas is dat een verschijnsel dat nog maar heel weinig in Nederland wordt gezien. Het gaat namelijk slecht met de kemphaan in ons land. Er broeden er hier inmiddels nog maar zo weinig dat ze als zeldzame broedvogel bekend staan. In de winter kun je wel kemphanen zien, maar ze zijn niet te herkennen aan hun opvallende kraag. Die krijgen ze pas in het voorjaar. Hun bruinwitte verenkleed is een stuk minder opvallend. Als je ze wel graag wil zien, zijn de polder Arkemheem en Zeeuws-Vlaanderen goede plaatsen om te zoeken.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Willem van Kruijsbergen, Saxifraga; Luc Hoogenstein, Saxifraga