Natuurjournaal 15 januari 2022
Nature TodayDe meeste struiken en bomen hebben hun blad verloren en zien er nu kaal en dor uit. Dat merken ook grote grazers, zoals de Schotse hooglander. Daarom schakelen zij over op een van de weinige soorten die nog wel groen is: braam. Ze kunnen met hun tong behendig de bladeren van de struik af trekken, terwijl ze de scherpe stekels vermijden. Alleen de top van een struik kunnen ze niet bereiken vanwege de stekelige zijkant. Als je nu door een gebied met grote grazers wandelt, let dan eens op zo'n grote braamstruik. Misschien kun je zien hoe de zijkanten zijn opgegeten, terwijl aan de bovenkant nog bladeren zitten.
In de winter kun je langs de noordkust van Nederland groepjes fraters zien en horen. Deze kleine vinkachtige vogels broeden voornamelijk in Noorwegen. Overwinteren doen ze zuidelijker, en ook in Nederland. Fraters trekken 's winters op in groepjes. Daarbij mengen ze zich soms met sneeuwgorzen en strandleeuweriken, twee andere wintergasten aan de kust. Fraters zijn vaak rusteloos, maar hebben wel een herkenbaar geluid. De roep klinkt als 'twiet!'. Daar dankt de frater zijn Engelse naam, 'twite', dan ook aan.
Luister hier naar het geluid van de frater (Bron: Jarek Matusiak)
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Roeland Vermeulen, FREE Nature; Mark Zekhuis, Saxifraga
Geluid: Jarek Matusiak, Xeno-Canto