Natuurjournaal 1 december 2021
Nature TodayZoals de naam al zegt, komt de grote Canadese gans oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Daar zijn het echte trekvogels, die van Canada en Noord-Amerika naar de Golf van Mexico trekken. In Nederland doet de grote Canadese gans het best goed, maar is hij wel wat van zijn oorspronkelijke gedrag vergeten. De enige trek die plaatsvindt bij Nederlandse broedvogels is de ‘ruitrek’. In deze periode vormen de ganzen groepen op het water, waarna ze de rui in gaan. Ze verliezen dan hun slagpennen en kunnen tijdelijk niet vliegen. Deze grote groepen kun je nog steeds samen zien.
De winter is voor veel dieren een uitdagende periode. Zo ook voor de haas: slechts vijftien procent van alle jongen die dit jaar geboren zijn overleeft de winter. Hazen worden ‘s winters vaker gevonden in bossen, waar ze kunnen schuilen voor het koude weer. Ook verandert hun dieet in de winter: dan eten ze voornamelijk grassen, knollen, kool, knoppen, zaden en twijgen, terwijl ze in de zomer vooral kruiden, wortels en scheuten eten. Als er weinig te eten is, gaan ze over op boomschors. Zo gaan ze om de winter door te komen, op een creatieve manier met eten om. Hun nieuwe roodbruine wintervacht houdt hen in elk geval lekker warm.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play. |
Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Jan van der Straaten, Saxifraga; Jan Nijendijk, Saxifraga