Natuurjournaal 21 oktober 2021
Nature TodayIn de zomer zwierven grote hoeveelheden icarusblauwtjes over graslanden. De vlinders zal je nu niet meer zien, voor hen is het nu te koud. De rups van het icarusblauwtje is wel het hele jaar door te vinden (al moet je wel goed zoeken). De heel kleine rupsen verstoppen zich ín blad van de waardplant; de grotere rupsen bevinden zich aan de buitenkant. Halfvolgroeide rupsen zoeken nu een plekje om te overwinteren. Dat doen ze in de strooisellaag, of laag tegen de stengel van de waardplant. Na de winter zullen ze zich weer flink rond eten, om vervolgens te verpoppen.
Er is een grote groep paddenstoelen die veel weg hebben van iets wat we alleen uit zee kennen: de koraalzwammen. Daar zitten moeilijk te determineren soorten tussen, maar er zijn er een paar waarvan je wel meteen kan zeggen wat het is. De kleverige koraalzwam is daar één van. Deze groeit veelal op oude stronken van naaldhout en is in een jong stadium oranjegeel. En een beetje kleverig is hij dan ook. Het lijkt soms net of dat stuk hout in de fik staat! Ze zijn nu overal te vinden.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play. |
Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl & Mike Hirschler, IVN
Foto’s: Rik Kruit, Saxifraga; Mike Hirschler, IVN