Kleibosrussula

Bescherming van zeldzame paddenstoelen in Zeist

Provincie Utrecht
19-OKT-2021 - In Zeist is al jaren een uniek paddenstoelenreservaat te vinden aan de Blikkenburgerlaan. Je vindt hier tweehonderd soorten paddenstoelen, zoals de narcisridderzwam, amandelvezelkop en langsteelfranjehoed. In sommige gevallen gaat het hierbij om zeldzame soorten. Met subsidie van de provincie Utrecht kunnen de paddenstoelen beter worden beschermd, zo ook aan de Blikkenburgerlaan.

Renate Siekman van de gemeente Zeist en paddenstoelenexpert Bert Tolsma vertellen over dit bijzondere reservaat. “Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in de natuur en ben al jarenlang natuurgids. Op een gegeven moment ben ik me gaan verdiepen in paddenstoelen, vertelt Bert Tolsma. Hij is coördinator van de paddenstoelenwerkgroep in Zeist van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV). “De Blikkenburgerlaan is bijzonder door de vele verschillende soorten. Dit komt deels door de dubbele rij eiken die hier staat. Sommige paddenstoelen werken als het ware samen met de bomen. De schimmels van de paddenstoelen nemen mineralen zoals ijzer en kalk op, waar de eik van profiteert. En de boom maakt glucose aan, waarop de schimmel goed gedijt. Deze samenwerking heet met een mooi woord ‘mycorrhiza’."

Paddenstoelenexpert Bert Tolsma en Renate Siekman, adviseur Groen en Ecologie van gemeente Zeist

Zeldzame kleibosrussula

Hij vervolgt: “We hebben hier zo’n tweehonderd soorten geïnventariseerd. Door de kleigrond én de eiken groeit hier bijvoorbeeld de zeldzame kleibosrussula. Deze staat op de lijst met aandachtsoorten van de provincie. De paddenstoel is herkenbaar aan de rode hoed met witte steel, maar heeft geen witte stippen zoals de bekende vliegenzwam. Verder groeien hier onder meer de duifrussula, de gewone heksenboleet, de porceleinzwam, de kersrode boleet en de stinkvezelkop. Niet alle soorten zijn elk jaar te zien, dat hangt af van het weer. De meeste paddenstoelen hebben namelijk vocht en warmte nodig om te groeien. Maar hun ondergrondse schimmeldraden leven wel altijd in de bodem.”

Natuurlijk op weg

Renate Siekman is adviseur Groen en Ecologie bij de gemeente Zeist. Ze vertelt: “In 2015 hebben we samen met inwoners, die opkomen voor groen en ecologie, gewerkt aan het rapport ‘Natuurlijk op weg in Zeist’, over het behoud en het beheer van een aantal paddenstoelen langs de weg. Daar zijn we mee aan de slag gegaan. Zo hebben we de struiken aan één kant van de laan weggehaald, waardoor er meer licht is en de bladeren kunnen wegwaaien. Een dicht bladerdek is namelijk niet goed voor de paddenstoelen. Ook moet het gras twee keer per jaar worden gemaaid.” Bert vult aan: “En het gemaaide gras moet ook worden opgeruimd, want het maaisel kan anders als een soort mest gaan werken. De zeldzamere paddenstoelen doen het goed op ‘arme’, niet bemeste grond.”

Niet parkeren

Renate: “Voorheen lagen er boomstammen langs de kant van de weg, om parkeren op het reservaat te voorkomen. Maar omdat deze boomstammen op de grond lagen, gingen ze rotten, wat weer zorgde voor verrijking van de grond. Met de subsidie van de provincie hebben we boomstammen op stalen paaltjes geplaatst, waardoor deze de grond niet raken. Een duurzame oplossing om de kleibosrussula en de andere paddenstoelen hier te beschermen. Zonder de subsidie was dat niet mogelijk geweest.”

Subsidie leefgebieden bedreigde soorten

De provincie Utrecht kent een grote diversiteit aan planten en dieren. Deze diversiteit wil de provincie graag behouden en versterken. De provincie richt zich in het bijzonder op de ruim vijfhonderd bedreigde planten- en diersoorten die in Utrecht voorkomen, zoals de kleibosrussula. Dit zijn haar aandachtsoorten. Daarom stelt de provincie subsidie beschikbaar voor leefgebieden met bedreigde soorten. Deze subsidie kan tot 31 december 2021 worden aangevraagd.

Goede balans

We moeten zuinig zijn op onze Utrechtse natuur. Provincie Utrecht werkt aan een goede balans tussen natuur, landbouw, water, cultuurhistorie en recreatie. Samen met partners werken we aan een nog groenere provincie. We stimuleren natuurinitiatieven en faciliteren projecten waarbij mensen hun eigen woonomgeving vergroenen. Met als doel een gezonde en groene provincie waar iedereen ook in de toekomst van kan genieten.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Tekst: provincie Utrecht
Foto's: Matthijs van der Ven (leadfoto: kleibosrussula)