Een bloeiend voorjaar begint in de herfst
Vogelbescherming NederlandEen vooruitziende blik is dus vereist voor een mooie lentetuin! Want hoewel we nog een krap half jaar verwijderd zijn van het voorjaar, is het zaak om nú met de eerste verrichtingen in de tuin te beginnen. Veel bloembollen mogen bijvoorbeeld de grond in, zodat ze na de winter in vol ornaat op kunnen komen. Bloemen als narcissen, tulpen en hyacinten, maar ook krokussen, blauwe druifjes en sneeuwklokjes. Als de bollen van deze voorjaarsbloeiers nu de grond ingaan, kunnen ze nog wortels vormen voor de eerste nachtvorst. Een beetje vorst kunnen ze vervolgens wel aan. Sterker nog, de kou is nodig om het kiemproces te laten starten.
Najaar: het vergeten plantseizoen
In de tuinsector lag de afgelopen dertig jaar de focus op planten in het voorjaar. We zouden bijna vergeten dat er eigenlijk een nóg beter periode is om aan te planten: het najaar. Het grootste verschil tussen het voor- en najaar is het weer. In het najaar is de bodem nog warm van de zomer en is het minder vaak langdurig droog dan in het voorjaar. Dat is gunstig voor alles dat in het najaar wordt geplant. Vaste planten, bomen, struiken, haagplanten en bollen hebben na het aanplanten de tijd om te groeien en alvast nieuwe wortels te maken voor ze in winterrust gaan.
In het najaar is er dan ook veel aanbod van planten en bomen met kluit. Vaak zijn deze ook goedkoper dan planten in pot. Het belangrijkste is nog wel dat iedereen die in het najaar in de tuin aan de slag gaat, in het vroege voorjaar al kan genieten van een mooie en levendige tuin. En dat is niet alleen fijn voor mensen, maar ook vogels, insecten en heel veel andere dieren genieten van een groene leefomgeving.
Najaarsactie
Ga ook aan de slag in de tuin! Tuinbezitters krijgen bij de tuincentra de hele maand oktober tips om dit najaar actief aan de slag te gaan in de tuin. En op vergetenseizoen.nl vindt u 31 tuintips voor de herfst, alle tuinevenementen in het najaar, vlogs, een gratis toolkit en nog veel meer!
Dieren profiteren
Het is natuurlijk sowieso goed om rekening te houden met de fauna wanneer u aan de slag gaat met het opfleuren van de tuin. Een tuin met veel verschillende soorten planten trekt immers een even divers ‘publiek’. Bloemrijke planten trekken vliegende insecten als bijen en vlinders. Wormen kunnen afgevallen blaadjes composteren, blaas blad dus niet weg! Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor pissebedden, waarvoor een hoopje takken een prima onderkomen biedt. Samen vormen deze dieren weer een voedingsbron voor roofkevers, egels, vogels etc. Ook zaden en bessen zijn niet te versmaden voor vele dieren. Daarnaast kunnen de juiste struiken schuilplekken bieden. De juiste investering in de tuin in de herfst vormt de basis voor een zoemend en zingend voorjaar.
Mijn Vogeltuin
Wanneer u weet welke vogels er in uw buurt voorkomen, kunt u nóg gerichter met de tuin aan de slag gaan. Dan biedt mijnvogeltuin.nl soelaas. Aan de hand van uw postcode zie u hier welke vogels u in de buurt mag verwachten én wat u voor ze kunt doen. Ook voor vleermuizen en vlinders zijn er tips te vinden. Kortom; dat biedt een mooie basis voor een vogelparadijs!
Tuinadvies nodig?
Aan de hand van eigen kennis, internet of een plantenencyclopedie kunt u al een eind komen bij het natuurlijk inrichten van de tuin. Toch is een beetje hulp of een extra blik soms zeer welkom. Vraag dan een professioneel en persoonlijk tuinadvies van één van de tuinvogelconsulenten van Vogelbescherming!
Tekst: Marjanne Klok en Marc Scheurkogel, Vogelbescherming Nederland
Foto's: Pixabay; Rick Boerboom; Marc Scheurkogel