Wist je dat ruim een kwart van de biodiversiteit op aarde in de bodem leeft? Springstaarten, regenwormen, mollen: allemaal brengen ze hun tijd onder de grond door. Eén lepeltje aarde kan duizenden soorten, miljoenen individuen en zo’n honderd meter aan schimmeldraden bevatten. Dit rijke bodemleven is essentieel voor verschillende belangrijke bodemfuncties, waaronder het vasthouden en zuiveren van water, het opslaan van koolstof en natuurlijke plaagbestrijding. Maar het bodemleven in Nederland neemt in rap tempo af door intensief grondgebruik en gebruik van schadelijke stoffen.
Het is noodzakelijk dat er een structurele verandering in de omgang met onze waardevolle bodem plaatsvindt. Daarom zijn IUCN NL, De Vlinderstichting, NIOO-KNAW en het Centrum voor Bodemecologie het driejarige programma 'Onder het Maaiveld' begonnen, dat mogelijk is gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. Het doel? Herstel van het bodemleven in Nederland, als basis voor een gezonde natuur en een gezonde maatschappij.
Bodem in balans?
Ben jij nieuwsgierig naar de kwaliteit van de grond in jouw tuin? Veel tuinbezitters zijn zich niet bewust van wat er zich voor belangrijks onder hun voeten afspeelt. Daarom heeft 'Onder het Maaiveld' samen met IVN Natuureducatie de tuinbodemcheck ontwikkeld, waarmee je op ontdekkingstocht in je eigen achtertuin kunt gaan.
Met de tuinbodemcheck zoek je tot op de bodem uit wat de kwaliteit is van het bodemleven in je eigen tuin. Je krijgt een toolkit met daarin alles wat je nodig hebt om een aantal proefjes te doen: een meetlat, een loep, een scoreformulier, tuinkerszaadjes en een bodemdierenkaart. Door op zoek te gaan naar verschillende bodemdieren en het aantal per soort te tellen, krijg je een idee of jouw bodem in balans is. Tot en met 6 oktober 2021 zijn de Bodemdierendagen: een goed moment om dit onderzoek te doen!
In de bijbehorende e-learning leer je over de bodem en je vindt er video’s waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je de proefjes moet uitvoeren. Daarnaast krijg allerlei praktische tips om de bodem in jouw tuin te verbeteren. Zo kan iedereen een handje meehelpen om de Nederlandse bodem gezonder te maken.
Tekst: IVN Natuureducatie en NIOO-KNAW
Foto's: Dyve Media