Natuurjournaal 17 juli 2021
Nature TodayRond deze tijd krijgen de vrouwtjes van de levendbarende hagedis hun eerste jongen. Deze hagedissensoort legt geen eieren, zoals gebruikelijk is voor reptielen. Het vrouwtje draagt wel eieren, en de jongen ontwikkelen zich in de eieren tijdens de zwangerschap. Tegen de tijd dat ze geboren worden, is er alleen nog maar een dun vlies over. Sommige jongen worden helemaal vrij, zonder vlies, geboren. Hoewel de geboorte wat anders is dan bij andere hagedissen, krijgen de jongen geen zorg van hun moeder. Ze moeten zich direct na hun geboorte zelf weten te redden.
Elk jaar vliegen er vanuit Zuid-Europa distelvlinders naar Nederland. Hier brengen ze een nieuwe generatie voort. De rupsen van deze vlinders zijn nu te vinden op distels, grote klit en brandnetels. Ze zien er net zo stekelig uit als hun waardplanten. Rupsen verbinden de hoeken van verschillende bladeren met elkaar en leven in hun eigen spinsel tot het blad op is. Dan is het tijd om een nieuw spinsel in dezelfde plant te maken. Als meerdere rupsen hetzelfde idee hebben, laten ze de hele plant leeg achter. Rupsen die niet genoeg eten kunnen vinden op de plant verhongeren dan; ze veranderen niet van plant. Als je kale distels ziet, of opvallende spinsels, kijk dan eens of je de rupsen van de distelvlinder kunt zien.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play. |
Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Jan Willem Jongepier, Saxifraga; Ab H. Baas, Saxifraga