Natuurjournaal 30 december 2020
Nature TodayDe hazelworm is een hagedis, die vaak voor een slang wordt aangezien. Dat is niet zo gek: hij heeft namelijk geen poten. Die verwarring zal nu niet zo snel optreden, want alle reptielen houden een winterslaap. Jonge hazelwormen beginnen hun leven praktisch met een winterslaap. Ze worden in augustus of september geboren, en gaan dan in oktober alweer slapen. De hazelworm overwintert onder de grond, soms met andere reptielen of amfibieën.
Dieren houden winterslaap en trekken weg, bomen verliezen hun blad… Er lijkt soms niet zoveel te zien in de winter, maar dat valt mee! Eén van de groepen vlinders waarvan de larven het net even anders doen, is die van de zogenaamde zakdragers. De rupsen van deze kleine vlindersoorten maken met verschillende materialen een zakje om zich heen ter bescherming; alleen de kop en wat pootjes steken er aan de voorkant uit. De sigaarzakdrager op de foto maakte het zakje van fijn materiaal van onder andere algen en boomschors. Andere gebruiken kleine takjes, bladresten, en nog veel meer. De rups verlaat het zakje aan de voorkant. Deze opening is op de foto goed te zien. Je kan het hele jaar wel de lege zakjes vinden, maar nu het wat minder spannend wordt in de bossen is het wellicht leuk hier eens wat aandacht aan te besteden. Vooral op de gladde schors van de beuk zijn de lege sigaartjes goed te vinden, vaak op ooghoogte. Ze zijn anderhalf tot twee centimeter lang. Je kan ze ook op veel andere bomen aantreffen en soms zelfs op de muur van je eigen tuinschuur of op een willekeurige paal van beton. Goed zoeken!
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl en Mike Hirschler, IVN
Foto’s: Smudge 9000, Flickr; Mike Hirschler, IVN