slechtvalk kuikens

Twee slechtvalk-kuikens op Brabantse provincietoren

Provincie Noord-Brabant
27-APR-2020 - Feest op het dak van het provinciehuis in Noord-Brabant! Op 22 en 23 april kwamen de eieren uit van de slechtvalken, die voor het elfde jaar op rij óp de 23ste verdieping van het provinciehuis zijn gaan broeden. De twee jonge kuikens zijn levendig en goed gezond. Camera’s in en buiten het nest houden hun ontwikkelingen scherp in de gaten. Kijk live mee!

De slechtvalk laat ons de twee kuikens zien“Het duurde een paar dagen langer dan andere jaren. We werden bijna ongerust. Maar op 22 en 23 april zijn dan toch de twee overgebleven eieren uitgekomen van de slechtvalken die dit jaar voor de elfde keer hebben gebroed op de provincietoren in ’s-Hertogenbosch.” Jaap van der Linden, een van de provinciale ecologen, klinkt blij als hij vertelt hoe hij op 23 april vier halve eierschalen naast de slechtvalk zag liggen. 

Dertig kuikens

“Het was midden op de dag dat ik het zag. Op 22 april lagen er twee halve schalen, en op 23 april vier. Dat moest dus betekenen dat er twee kuikens waren. We zijn echt heel blij dat het dit jaar goed is gegaan,” vertelt Jaap. Via camera’s zijn de kuikens goed te zien als de ouders op jacht gaan. Het koppel slechtvalken komt al voor de elfde keer naar het provinciehuis om op een hoogte van zo’n 104 meter een nest te bouwen. Inmiddels brachten ze er ruim dertig kuikens groot. 

Concurrentie-gevechten

Ook dit jaar was het spannend of het zou lukken. Jaap: “Ze hadden vier eieren gelegd. Daarvan gingen er twee kapot. We weten niet precies hoe dat komt, maar we denken aan twee oorzaken. In het begin van de nestperiode was het relatief koud, met nog behoorlijke nachtvorst. Daar kunnen de vogels last van hebben. Maar het kan ook zijn dat de vogels te gestrest waren om goede eieren te kunnen leggen. Er waren dit jaar veel concurrentie-gevechten om de broedplek. Er zijn maar een beperkt aantal broedplekken op hoge gebouwen. Inmiddels zijn alle hoge gebouwen in Brabant wel zo’n beetje bezet.” 

Eieren met kleurverschil

Eerste en vierde ei

Van de vier eieren kwamen uit het eerste en het vierde ei een kuiken. Jaap: “De eieren waren dit jaar heel verschillend. Het eerste ei was oranjerood van kleur, het tweede ei ook, maar dat ging eigenlijk meteen kapot. Het derde ei was prachtig gespikkeld, maar ook niet heel. Na twintig dagen ging het kapot en werd het door het vrouwtje opgegeten. Het vierde ei was lichter gekleurd en kwam dus één dag na het eerste ei uit.”

Slechtvalk (man) bij de kuikens

Ringen

De kuikens worden goed gevoed door hun ouders. Als geboortemaal kregen ze kleine stukjes van een door het vrouwtje gevangen vogel aangeboden. Het is de bedoeling dat de dieren ruim een maand veilig op het provinciedak blijven zitten.

Als de coronacrisis geen roet in het eten gooit, zullen de ecologen de dieren in die periode ringen. “Dat deden we met alle kuikens die hier opgroeiden", weet Jaap. “Daardoor weten we bijvoorbeeld dat we ze niet meer op ons dak hebben gezien. Er is er wel een vogel van hier bij Scheveningen op de foto gezet.” Tot ze tussen pakweg 25 en 30 mei uitvliegen, zullen de dieren 24/7 te zien zijn op de camera’s.Slechtvalk zorgt voor de kuikens

Tekst: Annelies Cuijpers, provincie Noord-Brabant
Foto's: webcam in de nestkast op het provinciehuis Noord-Brabant