De mooiste vogelgebieden in Nederland en Europa

Vogelbescherming Nederland
22-MRT-2020 - Op de nieuwe website Birdingplaces.eu zijn de beste vogelgebieden van Europa te vinden. Met bij elke vogelplek de informatie die je nodig hebt om het gebied te verkennen. Heel handig als je vogels wilt ontdekken op vakantie of voor een dag vogels kijken in Nederland. Vogelaars kunnen ook hun eigen favoriete gebieden op de kaart zetten.

Goede informatie over leuke vogelgebieden was in veel Europese vakantielanden altijd lastig te vinden. Met de komst van de nieuwe website Birdingplaces.eu is dit veel gemakkelijker geworden. Op Birdingplaces.eu staan de beste vogelplekken van Europa allemaal bij elkaar op één plek. Met bij elke vogelplek de juist informatie om een paar uur lekker vogels te kijken. Erg handig voor op vakantie. Maar ook in Nederland vind je op deze manier ook buiten je eigen regio heel snel de leuke vogelgebieden. Begin dit jaar werd de website – een Nederlands initiatief – gelanceerd. In korte tijd had de website al duizenden bezoekers en werden er meer dan zevenhonderd vogelgebieden door vogelaars opgezet. En dat aantal neemt snel toe.

Find a birdingplace

Goede informatie over goede vogelplekken

Hoe kwam initiatiefnemer Chris-Jan van der Heijden op het idee? "Het idee voor Birdingplaces is ontstaan op vakantie. In Frankrijk, Spanje, Italië of eigenlijk zo’n beetje elk Europees land, is het vaak lastig om goede informatie over leuke vogelplekken te vinden. Dan sta je weer bij het lokale vvv en hebben ze geen idee wat je zoekt als vogelaar. Soms krijg je nog wel een tip voor een nationaal park, maar die bekende plekken vind je nou juist zelf ook wel. Al die duizenden andere minder bekende gebieden die mooi, leuk en interessant zijn voor een vogelaar blijven vaak onder de radar. Soms ontdek je zo’n beetje op de dag van vertrek dat er zich op drie kilometer van de camping een prachtige vogelplek bevindt. Maar de campingbaas kon het je niet vertellen. Lokale bewoners hebben vaak geen idee dat een gebied interessant kan zijn. Dat moest beter kunnen! En zo ontstond het idee voor een Europees-brede website waar vogelaars in heel Europa hun eigen favoriete gebieden die ze goed kennen met elkaar delen. Met dus alle informatie erbij om het gebied te kunnen ontdekken. En dat sloeg aan, want zonder al teveel publiciteit liep de website vanaf het eerste moment als een trein. Dat enthousiasme van vogelaars om mee te doen is echt waanzinnig leuk!"

In één oogopslag alle gebieden

Birdingplaces blinkt uit in eenvoud. Klik op ‘Find a Birdingplace’ en op een grote kaart van Europa zijn alle gebieden in één oogopslag te zien. Daarna kun je inzoomen. Na het aanklikken van een gebied verschijnt er een detailbeschrijving van het gebied. Met daarin alle vogels die je er kunt zien en een kaart met daarop de beste plekken, waar je kunt parkeren, waar de vogelkijkhutten of uitzichtpunten zich bevinden en wat de beste wandelroute is. Wie later in het gebied zelf de kaart op mobiele telefoon opent, kan direct de wandelroute volgen en de interessante plekken vinden. Met één klik worden ook alle interessante vogelgebieden in een straal van tien, twintig, vijftig of honderd kilometer getoond. Van der Heijden: "Ik denk dat het ons gelukt is een zeer gebruiksvriendelijke website te maken die er ook nog heel mooi uitziet. Maar gebruiksvriendelijkheid staat voorop. Daarom hebben we als voertaal ook voor Engels gekozen, omdat dat de taal is die de meeste mensen in Europa spreken. Wel hebben we als service nog een taalfilter ingebouwd waarmee alle vogelnamen in de taal van keuze worden vertaald. Want die vogelnamen kennen de meeste mensen dan weer niet in het Engels. Nog een leuke nieuwe functie die vogelaars erg waarderen is ‘Find a Bird’. Als je bijvoorbeeld altijd al eens een lammergier hebt willen zien, klik je de vogel aan en de website toont je alle gebieden in Europa waar je deze vogel kan zien."

Voorbeeld van een kaart

Bescherming van vogels staat voorop

Birdingplaces wil het genieten van en kijken naar vogels stimuleren en op die manier de bescherming van vogels een impuls geven en het draagvlak voor bescherming van vogelgebieden vergroten. Maar is er dan geen kans dat vogels worden verstoord? Van der Heijden: "Birdingplaces is een website gemaakt voor en door vogelaars. De bescherming van vogels komt voor ons dus op de eerste plaats. Daarom wordt elk ingevoerd vogelgebied ook gemonitord op gevoelige data. Indien dat het geval is, wordt die informatie van de website verwijderd of plaatsen we het sowieso niet. Maar ik ben ervan overtuigd dat als meer mensen enthousiast worden over het kijken naar vogels, dat direct bijdraagt aan de bescherming van vogels. Verder stimuleren we met Birdingplaces het vogels kijken binnen Europa. Je hoeft geen verre vliegreis te maken om geweldige vogels te zien. Een blik op onze kaart en je hebt voor tien jaar vogelvakanties op rijafstand."

Bijeneters

Zelf een mooi vogelgebied op de kaart zetten 

Birdingplaces stimuleert vogelaars zelf hun favoriete gebieden op de kaart te plaatsen. Natuurlijk de gebieden die ze goed kennen in hun eigen regio, maar ook leuke gebieden die ze hebben ontdekt in het buitenland. Op die manier helpen vogelaars in heel Europa elkaar. Van der Heijden: "We hebben het plaatsen van een gebied zo laagdrempelig mogelijk gemaakt. Als je klikt op ‘Add a birdingplace’ zet je in acht stappen je favoriete gebied op de kaart. Het kost je alleen wat van je tijd, maar het werkt heel goed en honderden vogelaars hebben zo al mooie vogelgebieden op de website gezet. Het leuke is dat je echt je eigen gebied op de kaart terugziet en reacties en tips krijgt van andere vogelaars. En ik merk ook dat vogelfotografen het heel leuk vinden, want hun eigen foto’s worden bij hun eigen gebied geplaatst en dat ziet er heel mooi uit. De foto’s gaan dan echt leven, en het is een mooi podium voor hun vogelfoto’s. Maar het is vooral eigenlijk heel leuk om te weten dat je andere vogelaars heel blij maakt omdat ze dankzij jou een supermooi vogelgebied kunnen gaan ontdekken."

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto: Jankees Schwiebbe, Birdphoto.nl
Kaarten: Birdingplaces.eu