Let bij bomenbeheer op vleermuizen, ook bij stormschade
ZoogdierverenigingBoombewonende vleermuizen, ook in de winter
Bij veel mensen is bekend dat er vleermuissoorten zijn die ’s zomers in bomen verblijven, zoals bijvoorbeeld watervleermuis, franjestaart en gewone grootoorvleermuis. Niet iedereen weet dat er ook soorten zijn die jaarrond in bomen verblijven. De rosse vleermuis bijvoorbeeld, overwintert in Nederland hoofdzakelijk in bomen. Om de lage temperaturen te kunnen overleven, gaan rosse vleermuizen in groepen dicht bij elkaar zitten. Soms met wel meer dan honderd individuen! Ook bosvleermuizen en ruige dwergvleermuizen overwinteren graag in bomen. In de zachte winters van tegenwoordig zijn er ook andere soorten vleermuizen die gebruik blijven maken van boomholtes of spleten. Of een boom bewoond is, is vaak aan de buitenkant niet te zien.
Noodkap zonder schade aan vleermuizen?
Vanuit de Wet Natuurbescherming vraagt de kap van bomen om een natuurtoets. Zo’n natuurtoets houdt in dat er eerst wordt gekeken of de bomen bewoond kunnen zijn door dieren wiens verblijfplaats jaarrond beschermd is. Als dat het geval is, zijn er vaak meerdere veldbezoeken nodig om vast te stellen of de boom ook inderdaad bewoond is en door welke soorten. Wanneer de boom bewoond is kunnen er maatregelen nodig zijn, zoals het plaatsen van vleermuiskasten of een boomvalkennest zodat deze dieren meteen een nieuwe woning hebben. Welke maatregelen worden toegepast, staat dan omschreven in de verkregen ontheffing of gedragscode.
Doordat noodkap, om erger te voorkomen, vaak om directe maatregelen vraagt is de reguliere toepassing van de Wet Natuurbescherming niet altijd mogelijk. Het is echter nog steeds nodig om bij noodkap door zorgvuldig te handelen het doden of verwonden van aanwezige vleermuizen te voorkomen.
Zes stappen om zorgvuldig te handelen bij noodkap:Zorgvuldig handelen bij noodkap bestaat uit de volgende zes stappen:
Soms komt het ook voor dat een boom waar een vleermuiskast aan hangt stormschade heeft opgelopen:
|
Op zoek naar een deskundige?
Is noodkap nodig en bent u op zoek naar een ervaren boomverzorger en/of vleermuisdeskundige voor een controle op vleermuizen?
- Kring praktiserend boomverzorgers Nederland;
- Ecologisch adviesbureaus bij het Netwerk Groene Bureaus;
- Of Google op 'boomverzorger' of 'ecologisch adviesbureau' bij u in de buurt.
Meer weten over bomenbeheer en vleermuizen?
Bent u beheerder ecoloog of werkzaam in de groensector en wilt u meer weten over vleermuizen en bomenbeheer? Meld u dan aan voor de cursus Vleermuizen en Lanenbeheer op 25 maart 2020.
Tekst: Marjolein van Adrichem, Erik Korsten & Eric Jansen, Zoogdiervereniging
Foto’s: Erik Korsten; Nadja Santer, KFFÖ