Faunapassage onder Biltse Rading verbindt natuur
Provincie UtrechtDe tunnel vergroot het leefgebied van de dieren en versterkt de natuur. Marieke Fleer is projectleider van de bouw van de tunnel namens de gemeente Utrecht: "Nederland ligt vol met spoorwegen, kanalen en wegen. Die sluiten de dieren op in kleine gebiedjes. Dit project zorgt ervoor dat ze zich beter kunnen verspreiden."
Sporen
Als de tunnel er straks is, wordt in de gaten gehouden of de dieren er ook echt gebruik van maken. Fleer: "Dat kunnen we aan de sporen zien."
Groenstrook
De tunnel wordt twee meter hoog, drie meter breed en 35 meter lang en verbindt de Voordorpse polder met Fort Voordorp. Het is onderdeel van een groenstrook die loopt van de grote rivieren via Rhijnauwen en Amelisweerd tot het Noorderpark en de Oostelijke Vechtplassen.
Samenwerking
De aanleg van de faunatunnel is een samenwerking van het Utrechts Landschap, gemeenten De Bilt en Utrecht en de provincie Utrecht. Het hele project kost 1 miljoen euro. 70 procent wordt betaald met subsidie van de provincie Utrecht.
Nog een tunnel
Later dit jaar wordt eenzelfde soort faunatunnel aangelegd onder de N237 bij De Bilt. Met de twee tunnels is de ecologische verbinding klaar die de afgelopen jaren is gerealiseerd tussen het Kromme Rijngebied en het Noorderpark. Dat gebeurde samen met gemeenten, waterschap, provincie, rijk, natuurwerkgroepen, terreineigenaren en natuurbeheerders.
Meer informatie
Tekst: provincie Utrecht
Foto: Kees de Leeuw