Oproep tot actie tegen plasticvervuiling op Sint Maarten
Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA), Nature Foundation St MaartenNature Foundation Sint Maarten spoort bewoners en bedrijven aan af te zien van het gebruik van niet-biologisch afbreekbare plastics voor eenmalig gebruik zoals rietjes, plastic zakken en styrofoam bakjes, om de plasticvervuiling op het eiland te verminderen. De stichting lanceerde het 'Reduce and Reuse'-project (Nederlands: Verminder en Hergebruik Project) in april 2018 om bewoners en bedrijven voor te lichten, en aan te moedigen hun afvalproductie te verminderen en biologisch afbreekbare en herbruikbare producten te gaan gebruiken in plaats van plastics voor eenmalig gebruik.
Sint Maarten heeft een aanzienlijk probleem met afvalproductie en afvalbeheer. Het eiland heeft de hoogste hoeveelheid huishoudelijk afval van het Caribisch gebied met 9,7 kilogram per capita per dag; op Curaçao is dit 0,44 kilogram. Volgens de natuurstichting gebruikt Sint Maarten meer dan 1,4 miljard plastic rietjes per jaar; het gebruik van piepschuim, plastic bekertjes, bestek en plastic zakken is dan ook wijdverspreid en geaccepteerd. Het eiland kan zoveel afval niet verwerken. Alhoewel de maximumcapaciteit van de vuilnisbelt rond 2008 was bereikt, wordt er nog steeds gestort en komen er vaak schadelijke branden voor. Afvalcontainers, indien beschikbaar, zijn overvol en stranden en bermen zijn bezaaid met afval. Voor een eiland waarvan de economie afhankelijk is van de gezondheid van de natuur, is dit een substantieel probleem. Een onderzoek uit 2017 schatte dat jaarlijks 8 miljoen dollar aan inkomsten uit het toerisme verloren zou kunnen gaan voor elke 15 stuks strandafval per vierkante meter. Daarnaast wordt de volksgezondheid bedreigd door water- en bodemverontreiniging.
Een centraal doel van het ‘Reduce and Reuse’-project is het initiëren van een drastische verandering in houding en gedrag ten opzichte van afval, aangezien zwerfvuil op Sint Maarten wordt geaccepteerd. Inwoners en bedrijfseigenaars moeten leren hoe ze het afval dat ze creëren naar behoren kunnen beheren, bijvoorbeeld door recycling, en proberen het zo veel mogelijk te verminderen. "Biologisch afbreekbare producten zoals papieren rietjes, papieren borden, biologisch afbreekbare bekers / voedselbakken en houten gebruiksvoorwerpen zijn al verkrijgbaar op het eiland", legt de projectmedewerkster Melanie Meijer zu Schlochtern van Nature Foundation Sint Maarten uit. "Wat we nodig hebben is dat mensen begrijpen dat het essentieel is voor hun gezondheid, levensstijl en toekomst om deze alternatieven te gebruiken in plaats van de plastic producten".
Nature Foundation Sint Maarten promoot actief het gebruik van herbruikbare en biologisch afbreekbare producten in de gemeenschap, door middel van sociale media, krantenartikelen, flyers, bedrijfsbezoeken, workshops en schoolpresentaties. Een aantal bars en restaurants op het eiland hebben deze hoognodige verandering omarmd en zijn nu plasticvrij, of nemen maatregelen om het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik te verminderen. De stichting lobbyt ook voor een verbanning van plastic voor eenmalig gebruik op het gehele eiland, omdat een dergelijk verbod het wijdverspreide gebruik van plastic producten aanzienlijk zal helpen verminderen.
Plasticvervuiling is een van de belangrijkste milieucrises van deze tijd. Geschat wordt dat er jaarlijks 9 miljoen ton plastic in onze oceanen komt en dat er tegen 2050 meer afval zal zijn dan vis. De Caribische Zee bevat een van de hoogste hoeveelheden plastics ter wereld. Veel leven in de zee wordt bedreigd door plasticvervuiling, vooral door verstrengeling met, en inslikken van plastic afval.
Gelukkig is er in de Caribische regio, die zo afhankelijk is van de gezondheid van zijn natuurlijke bronnen, sprake van een duidelijke verandering in houding ten opzichte van plastics voor eenmalig gebruik. Sinds Haïti in 2012 voor het eerst het gebruik, de verkoop en de productie van plastics voor eenmalig gebruik verbood, zijn zes andere Caribische landen (Jamaica, Dominica, de Turks- en Caicoseilanden, Haïti, Sint Vincent en de Grenadines, Antigua en Barbuda) toegetreden tot de strijd tegen plastic door het verbieden van de invoer, verkoop en fabricage van plastic producten voor eenmalig gebruik. De Bahama's, Barbados, Belize en Anguilla hebben allemaal toegezegd om een dergelijk verbod tegen 2020 in te voeren. De Clean Seas-campagne van de Verenigde Naties, waarvan het doel is het verbruik van plastic voor eenmalig gebruik drastisch te verminderen en het gebruik van microbeads (minuscule korreltjes van plastic) uit te roeien, heeft al de steun ontvangen van 15 landen in het Caribisch gebied en Latijns-Amerika.
Tekst: Florence Depondt en Tineke van Bussel, DCNA
Foto's: Melanie Meijer zu Schlochtern, Nature Foundation Sint Maarten; Tadzio Bervoets