“We willen het festival met de laagste CO2-voetafdruk worden”
Provincie Noord-BrabantBart (35 jaar) runt sinds 2018 samen met zijn ouders, Jan en Cecile, Bioboerderij ’t Schop. Het bedrijf, dat zijn overgrootvader bijna een eeuw geleden startte, kent een volledige biologische bedrijfsvoering. ‘t Schop wordt al sinds de jaren 80 gezien als een pionier op het gebied van biologische landbouw. Bart en zijn ouders zitten dan ook niet stil. ’t Schop is uitgegroeid tot een modern gemengd bedrijf met gesloten kringlopen en ontving in 2000 het EKO-certificaat en in 2018 de Agrofoodpluim. In de boerderijwinkel verkopen ze vlees van eigen runderen, zelf gekweekte seizoens- en ‘vergeten’ groenten, fruit en kruiden. Ook worden deze producten gebruikt tijdens kookworkshops en eetarrangementen die ’t Schop verzorgt.
Boeren met de natuur
“Boeren met de natuur is voor ons heel logisch. We werken samen met andere terreinbeheerders en biologische ondernemers voor de natuurbegrazing door onze runderen en de uitwisseling van mest en voer (natuurgras). In een paar natuurgebieden waar onze Angus-runderen grazen, is het aantal grutto’s toegenomen! We passen gewasrotatie toe in onze moestuin, zodat de gewasgroepen ieder jaar in andere grond staan. Dit doen we om bodemziekten te voorkomen en voor de bodemvruchtbaarheid, bodemstructuur en voor het onderdrukken van onkruid. Uit onderzoek én ervaring blijkt dat onze aanpak gezondere en smaakvollere producten oplevert." Bart lijkt de pioniersrol van zijn (groot)vader eenvoudig over te nemen. De jonge ondernemer sloot zich onlangs aan bij De Boerenversneller om de bedrijfsvoering te vernieuwen en hij wil onder andere aan de slag met een interactief blotevoetenpad. “Om volwassenen en kinderen op een speelse manier de natuur te laten beleven en na te laten denken over hun eigen invloed hierop.”
Festival met een boodschap
Het is een missie van familie Van den Broek: mensen op een positieve manier dichter bij de oorsprong van hun voedsel brengen. En sinds vijf jaar is dat ook een onderdeel van festival Fier!. “Fier! is een festival met een boodschap. Wij willen bewustwording creëren en gedragsverandering stimuleren. Bewustwording van wat je eet en drinkt, maar zeker ook van je omgeving en de CO2-voetafdruk die je nalaat. Wij werken hierbij zo veel mogelijk samen met lokale partijen en bieden biologische producten met een verhaal aan.”
Fier!bos dankzij groene bon
“Een CO2-voetafdruk is een milieumaat die inzichtelijk maakt hoeveel CO2 een onderneming of evenement uitstoot. Door een heus Fier!bos aan te leggen, gaan we op een blijvende manier aan de slag met het terugdringen van onze CO2-uitstoot. Daarvoor vragen we op een eenvoudige en ludieke manier hulp van de festivalbezoekers. Zij kunnen kiezen tussen grijze en groene consumptiebonnen. Grijze bonnen zijn ‘gewone’ consumptiebonnen, met groene bonnen steunen ze het Fier!-bos. Deze bonnen zijn tien cent duurder. We investeren de extra inkomsten volledig in de aanschaf van bomen. In het Diessens Broek hebben we duizend vierkante meter grond tot onze beschikking om ruim duizend bomen te planten. Door zeven groene bonnen te kopen, sponsoren bezoekers al een boom. Eén boom kost €1,40. Fier! betaalt het restbedrag. Ieder uur horen bezoekers hoeveel bomen er al gesponsord zijn. Daarnaast gebruiken we geen wegwerpbekers tijdens Fier!. Met behulp van ‘big bags’ maken we visueel zichtbaar hoeveel plastic we hierdoor besparen. Zo prikkelen we op een leuke, laagdrempelige manier de duurzame gedachten van de bezoekers; genietend van het festival, zijn ze ook goed en ‘groen’ bezig. Nog nooit was een biertje zó duurzaam!” Volg de ontwikkeling van het Fier!-bos op www.facebook.com/festivalfier.
Karakter en beleving
Met gemiddeld 3.500 enthousiaste bezoekers en een goede sfeer zijn de voorgaande edities van Fier! uiterst succesvol verlopen. En dat allemaal op de kracht van vrijwilligers uit de familie-, vrienden- en kennissenkring. “Het succes van Fier! is het eigen karakter en de beleving. Op 1e Paasdag is er een gezellige feestavond. 2e Paasdag is een dag voor jong en oud. We bieden een breed muziekprogramma, bijzondere sprekers, heerlijk biologisch eten en vermakelijk straattheater. Kinderen van 4 tot 10 jaar kunnen zich vermaken tijdens Fier!Kids. Zij kunnen op pad met de boswachter, brood bakken met een echte bakker, lekker voetballen en spelen, slagwerk leren, verhalen vertellen, dansen in de silent disco en nog veel meer. Kom het vooral zelf ervaren!” Kijk voor meer informatie en het programma op Festivalfier.nl.
Tekst: Saskia Meijs, Provincie Noord-Brabant
Foto's: Fotoburo Marc Bolsius