Wilde kattenkroost in het Vijlenerbos
ARK Rewilding NederlandVijfling
In maart verscheen ze als een dikzak voor de wildcamera, om eind april plots als een ranke dame te poseren. Op een zeker moment scharrelde deze notoire nachtbraakster zelfs overdag rond in het Vijlenerbos. Als daar geen hongerige jongen zijn... dacht Laura Kuipers, die in opdracht van ARK Natuurontwikkeling cameravalonderzoek uitvoert naar de wilde kat in Zuid-Limburg. En jawel hoor: half juni verscheen de kat met haar 'vrolijke vijfling' pal voor de camera.
Wilde kat met vijf kittens in het Vijlenerbos (Bron: Laura Kuipers)
Het is een teken dat het goed gaat met de wilde kat in het Vijlenerbos bij Vaals. Vijf jongen is een flink nest. Gemiddeld worden er drie tot vier jongen geboren. Het zijn niet de eerste kittens van wilde katten in het Vijlenerbos. Al in 2014 werd een kattenjong gefilmd. Dat was toen de eerste keer en heel spectaculair. De wilde kat was al sinds de vroege Middeleeuwen uit Nederland verdwenen. Vanuit de Eifel en Ardennen breidt de soort zich tegenwoordig sterk uit.
Steeds meer wilde katten
In het Vijlenerbos is de wilde kat sinds 2013 weer aanwezig. Het is niet bij één gebleven. In 2015 werd het aantal geschat op minimaal tien verschillende individuen. En de soort beperkt zich anno 2017 niet alleen meer tot dit grootste loofbos van Zuid-Limburg. Ook in de kleinere bossen in de buurt zijn de afgelopen twee jaar her en der wilde katten gesignaleerd. De indruk is dat ook in het wat meer versnipperde landschap het aantal wilde katten toeneemt.
Zo zijn tijdens het cameravalonderzoek in 2017 in en rond het Onderste en Bovenste bos (bij Epen) - waar in de afgelopen tien jaar door verschillende onderzoekers soms géén, soms één wilde kat werd gesignaleerd - nu met zekerheid twee en misschien zelfs drie wilde katten waargenomen, waaronder één vrouwtje. Dat schept natuurlijk nieuwe verwachtingen...
Meer informatie over de wilde kat is te vinden op www.ark.eu/wildekat.
Tekst: Hettie Meertens, ARK Natuurontwikkeling
Film: Laura Kuipers, ARK Natuurontwikkeling
Foto: Karsten Reiniers, ARK Natuurontwikkeling