Rode bremrapen bloeien in de Gelderse Poort
ARK Rewilding Nederland“Een onaanzienlijk stronkje bleekselderij lijkt het, dat iedere groenteman met een greintje beroepseer tussen duim en wijsvinger zou pakken om het in de kliko te deponeren.” Zo omschreef een journalist van de Gelderlander enkele jaren geleden de rode bremrapen in de Millingerwaard. Er zit wel wat in, want bremrapen zijn planten zonder bladgroen en kunnen wat kwijnend overkomen. Maar het tegendeel is waar. Het zijn planten die parasiteren op andere planten en daar dus hun voedingsstoffen uithalen. De rode bremraap doet dat op sikkelklaver.
Het aantal vindplaatsen van rode bremraap in Nederland is met gemak op de vingers van een hand te tellen. Het is blijkbaar een soort die hoge eisen stelt aan zijn groeiplaats. In de Gelderse Poort is deze bremraap al lang bekend van een dijkje in Tolkamer. Een klassiek natuurreservaatje met veel bijzondere planten.
Deze eeuw maakte de rode bremraap een sprong over de rivier. In de Klompenwaard, op het splitsingspunt van Waal en Rijn werden in 2003 de eerste planten ontdekt en in 2007 volgde de Millingerwaard. In dat laatste gebied neemt het aantal bloeiende stengels nog steeds toe. In de Millingerwaard en Klompenwaard groeit de rode bremraap in gebieden die het hele jaar begraasd worden door konikpaarden en gallowayrunderen van FREE Nature.
Naast rode bremraap komen in de Gelderse Poort ook walstrobremraap, blauwe bremraap, klavervreter, distelbremraap en sinds vorig jaar zelfs een nieuwe soort voor Nederland de violette bremraap voor.
De Klompenwaard en Millingerwaard zijn natuurgebieden van Staatsbosbeheer en vrij toegankelijk voor publiek, ook buiten de paden.
Tekst en foto's: Twan Teunissen, ARK Natuurontwikkeling