Grienden voor de Belgische kust!
Bericht uitgegeven door Natuurpunt Studie [land] op [publicatiedatum]
Vandaag werd een twintigtal Grienden opgemerkt voor de kust van Blankenberge. Dat is extreem uitzonderlijk. De laatste keer dat een groep Grienden opdook voor onze kust dateert al van 4 september 1988.
Op 10 november 2014 werden (om 14:20) 22 Grienden gespot in Weybourne, voor de kust van Norfolk (Groot-Brittannië). De groep leek volgens de waarnemer gedesoriënteerd en zwom dicht tegen de kust aan, maar tot een stranding kwam het niet. Vandaag werd (hoogstwaarschijnlijk) dezelfde groep opgemerkt dicht voor de Belgische kust. De eerste melding kwam van de bemanning van Blue One en kort erna werd de groep gefilmd en gefotografeerd door de bemanning van de Satisfied, bij het binnenvaren van de haven van Blankenberge. De groep bleef tot in de avondschemer rondhangen voor het staketsel van Blankenberge en zorgde er voor een uniek spektakel.
De zuidelijke Noordzee grenst aan het normale verspreidingsgebied, dat zich verder noordwaarts in de Noordzee, westelijk van de Britse Eilanden en in het Kanaal bevindt. Grienden zijn algemeen noordelijk tot IJsland, de Faroer Eilanden en Nordland in Noorwegen, zuidwaarts tot Mauretanië en Madeira. Net als dolfijnen behoren ook Grienden tot de tandwalvissen. Ze zijn egaal zwart, hebben een bolle, ronde kop, een karakteristiek rugvin en ze bewegen zich met trage, rollende bewegingen door het water. Volwassen exemplaren kunnen tot 6,5 meter groot worden maar de Grienden die in het verleden aanspoelden in de zuidelijke Noordzee varieerden in lengte van 2,1 tot 5,2 meter. Hieruit kan worden geconcludeerd dat het doorgaans om nog niet volgroeide exemplaren ging.
Het zijn uitgesproken groepsdieren. Een groep van 20 exemplaren is in het normale verspreidingsgebied dan ook geen uitzondering maar voor de Belgische kust blijft dit toch hoogst uitzonderlijk. De laatste waarneming van een dergelijke groep dateert van 4 september 1988, toen een dertigtal Grienden de Voorhaven van Zeebrugge binnen zwom. Die hele verdere dag en ook de dag erna werden nog geregeld groepen en groepjes Grienden gemeld. Op grond van verschillende verklaringen (vooral van opvarenden van jachten in het gebied) is het mogelijk dat een grote groep in de ochtend versplinterde om zich later die dag weer te hergroeperen. Daarna bleef het bij twee onbevestigde meldingen, respectievelijk op 25 november 2002 (2 exemplaren) en 2 september 2007 (3 exemplaren).
Grienden eten vooral inktvis en diepwatervissen. Voor late pootjesbaders, zeilers of surfers is er dan ook geen enkel gevaar. Natuurpunt vraagt wel aan opvarenden om de nodige afstand te bewaren tot de groep zodat ze niet nodeloos worden verstoord. Van zodra deze spectaculaire groep opnieuw wordt gemeld, zal dit meteen worden gepost op www.waarnemingen.be.
Tekst: Dominique Verbelen, Natuurpunt Studie (naar Camphuysen & Peet, 2006: Walvissen en dolfijnen in de Noordzee).
Beelden: Cedric Vandewalle (vanaf de Satisfied)