Zoek en herken nu vervellingen van reptielen

Stichting RAVON
5-SEP-2014 - Het is nu de tijd om te speuren naar vervellingen van reptielen. Vervellingen van reptielen zijn vaak goed tot op soort herkenbaar. Om daarbij te helpen heeft RAVON een nieuwe herkenningskaart uitgegeven.

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON [land] op [publicatiedatum]

Het is nu de tijd om te speuren naar vervellingen van reptielen. Vervellingen van reptielen zijn vaak goed tot op soort herkenbaar. Om daarbij te helpen heeft RAVON een nieuwe herkenningskaart uitgegeven.

Reptielen vervellen enkele keren per jaar. De eerste vervelling vindt al plaats kort nadat ze uit hun winterslaapplaats tevoorschijn komen en de laatste vervelling gebeurt in het najaar kort voor ze er weer in kruipen. Maar in deze tijd van het jaar heeft u meer kans om vervellingen van reptielen te vinden omdat zowel volwassen als net geboren slangen en hagedissen vervellen.

Slangenhemd van een adder (foto: Annemarie van Diepenbeek)

Slangenhemden
Vooral de vervellingen van slangen, de zogenaamde slangenhemden, zijn opvallend. Een slangenhemd is altijd een bijzondere vondst, maar geen zeldzaamheid, zo blijkt uit het aantal meldingen dat RAVON nu binnenkrijgt. Vooral slangenhemden van ringslang en adder worden veel gevonden.

Zoekbeeld
Het is een kwestie van een goed zoekbeeld ontwikkelen om vervellingen op te sporen. Vervellingen lijken nog het meest op stukjes grijswit plastic met bruine vlekjes erin of lange, wittige kousachtige vormen dwars door de vegetatie heen, bijvoorbeeld door een heidestruik. Maar soms zoeken slangen en hagedissen ook de ruimte onder een stuk hout of een platte steen om te vervellen.

Omdat slangen al heel kort na de geboorte vervellen, kun je in deze tijd ook van pasgeboren slangetjes de miniatuurvervellingshuidjes vinden. Een mooi bewijs van geslaagde voortplanting! Ze zien er uit als een leeg, wit tot witbruin velletje in het formaat van een flinke regenworm.

Slangenhemd ringslang, gevonden 23 augustus 2014 aan de rand van het Fochteloërveen (foto: Richard de Jong)

Herkenningskaart
Door te kijken naar een combinatie van kenmerken zoals kenmerkende kopschilden, type schubben en tekening zijn bijna alle vervellingen, zelfs al zijn ze niet compleet, op soort te benoemen. Download de herkenningskaart voor meer informatie.

Zo’n vervelling vormt een volwaardig bewijs voor het voorkomen van de soort, ook al heb je het dier zelf niet gezien. Dus ga de komende weken eens extra zoeken en geef waarnemingen van vervellingen door aan RAVON via waarneming.nl of telmee.nl.

Tekst: Kris Joosten & Annemarie van Diepenbeek, RAVON
Foto’s: Annemarie van Diepenbeek; Richard de Jong