Plotselinge koorts na tekenbeet? Mogelijk andere tekenbeetziekte dan Lyme
Nature TodayAfgelopen maandag maakte het RIVM bekend dat het jaarlijks aantal mensen dat de ziekte van Lyme krijgt in 2017 vier keer zo hoog lag als in de eerste peiling onder huisartsen in 1994. Deze enorme stijging zorgde voor veel aandacht. De actuele kaart met tekenbeetmeldingen en Lyme-gevallen laat zien dat in vrijwel heel Nederland tekenbeten en de ziekte van Lyme worden opgelopen.
Ook parasieten en virussen in teken
De meeste aandacht gaat tot nu toe uit naar de ziekte van Lyme. Behalve de Borrelia-bacterie (de lymebacterie) zitten er vaak ook andere ziekteverwekkers in teken, zoals parasieten, bacteriën en virussen. Besmetting daarmee kan enkele dagen tot weken na de tekenbeet klachten veroorzaken, zoals koorts en andere griepachtige verschijnselen. Het is nog niet bekend hoe vaak een tekenbeet in Nederland tot deze klachten leidt, hoe ernstig de klachten zijn, en of ze de ziekte van Lyme beïnvloeden.
Pandora
Met het landelijke Pandora-onderzoek willen onderzoekers van het AMC en het RIVM meer inzicht krijgen in deze andere tekenbeetziekten. Iedereen van 16 jaar of ouder die binnen vier weken na een tekenbeet koorts krijgt, kan zich vanaf vandaag aanmelden via Tekenradar.nl of via de (huis)arts. De gezondheid van de deelnemers wordt vervolgens een jaar lang gevolgd.
Nieuwe website
Informatie over tekenbeten en de ziekte van Lyme is te vinden op de nieuwe website van het Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum (NLe) en Tekenradar.nl. Op Tekenradar staat ook de actuele verwachte tekenactiviteit en kun je tekenbeten, Lymeziekte en andere tekenbeetziekten melden.
Tekst: Arnold van Vliet, Nature Today
Foto: RIVM