Ook de libellen zijn los!
De VlinderstichtingBericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]
Door de kou zijn ze wat verlaat, maar er zijn nu volop libellen te zien. De vroege juffertjes zoals vuurjuffer en maanwaterjuffer, maar ook grotere voorjaarslibellen zoals smaragdlibel kruipen massaal uit hun larvenhuid.
Je kunt nu de eerste uitgeslopen vuurjuffertjes bij de tuinvijver te zien krijgen. Deze mooi rode slanke juffer is er altijd vroeg bij, maar door de koude maand maart is hij dit jaar wel veel later dan we gewend waren. Vorig jaar werd de eerste op 15 maart gemeld, dit jaar bijna een maand later op 14 april. Pas de afgelopen week komen ze echt massaal tevoorschijn en worden er dagelijks tientallen gemeld op Waarneming.nl en Telmee.
De herkenning van de vuurjuffer is niet moeilijk, want het is de enige rode juffer die op dit moment vliegt. De koraaljuffer is ook rood, maar die is pas in de loop van mei te verwachten. Ook heidelibellen zijn rood, maar deze zijn duidelijk groter dan de vuurjuffer en ook deze vliegen pas later in het jaar. De andere juffertjes die nu al gezien worden zijn maanwaterjuffer, variabele waterjuffer, lantaarntje, tengere grasjuffer en natuurlijk nog de bruine en noordse winterjuffer, die als libel hebben overwinterd.
Ook grotere libellen laten zich al zien, waarbij noordse witsnuitlibel het meest wordt gemeld. Dit is een bewoner van venen en heideplassen. Jonge noordse witsnuitlibellen vliegen van het water af en worden aangetroffen op beschutte plekken in bossen en heideterreinen. Zonnende dieren zijn vaak te vinden op boomstronken en dode boomtakken. Dat geldt voor meer libellen en ook smaragdlibel kun je nu op zonnige en beschutte plekken, ook verder van het water verwijderd, tegenkomen. Deze is prachtige metallic groen gekleurd, hoewel jonge exemplaren nog bruinig zijn. Boven het voortplantingswater blijven ze regelmatig stil hangen in de lucht, waarbij de groene ogen en het knotsvormig achterlijf opvallen. Ze kunnen echter ook snelle uitvallen maken. Andere mannetjes worden direct verjaagd en vrouwtjes worden direct gegrepen voor de paring. Ook hebben ze het regelmatig met viervlekken aan de stok. Ook de viervlek is al gemeld en komt verspreid in het land voor. Deze is goed te herkennen aan de zwarte vlekken op de vleugels, vier aan elke zijde. De komende weken zullen veel meer libellensoorten tevoorschijn komen.
Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting