Zoeken naar beversporen
ARK Rewilding NederlandBericht uitgegeven door ARK [land] op [publicatiedatum]
De winter is bij uitstek de tijd om sporen van de bever te zoeken. De bever is een landschapsarchitect die grote invloed heeft op zijn omgeving. Vooral in de winter knagen bevers aan struiken en bomen en zijn deze sporen goed te vinden. Ga zelf op pad met de Zoekkaart beversporen en geef de waarnemingen door.
De bever is helemaal terug in Nederland. Steeds meer rivieren en beken worden bevolkt door beverfamilies. Het begon met de aankomst van bevers in de Biesbosch, gevolgd door de Gelderse Poort, Limburg, Flevoland, Groningen en Drenthe. Vanuit deze gebieden verspreidt de bever zich steeds verder over Nederland en zijn op steeds meer plaatsen sporen te vinden.
De landschapsarchitect
Voor natte natuurgebieden is de bever een grote aanwinst. Als een natuurlijke houthakker vormt hij het landschap. Begroeide oevers en dichte bossen worden opengemaakt en op deze open plekken leeft een groot aantal verschillende soorten planten en dieren. Afgeknaagde bomen lopen vaak weer uit en worden na een paar jaar opnieuw afgeknaagd. Zo ontstaat een twijgentuintje, een soort van natuurlijke griend, waar andere grazers zoals reeën en wilde paarden weer van profiteren.
Op enkele plekken in Nederland bouwen bevers dammetjes in stromend water. De stuwmeertjes die ontstaan blijken een belangrijk leefgebied voor amfibieën en vissen en daarvan kan bijvoorbeeld weer een zwarte ooievaar of ijsvogel profiteren.
Sporen zoeken en vinden
Bevers zijn vegetariërs en eten ’s zomers allerlei waterplanten. In de winter zijn die niet beschikbaar en schakelen bevers over op het eten van twijgen en bast van struiken en bomen. Bevers kunnen niet klimmen, dus knagen ze bomen en struiken om zodat ze de verse jonge twijgen in de toppen kunnen opeten.
Wie nu op zoek gaat in beverleefgebieden kan de sporen bijna niet missen. Behalve knaagsporen, zijn dat ook looppaadjes van en naar het water, pootafdrukken in de modder en houtsnippers op plekken waar takken afgeknaagd werden.
Een van de gebieden waar goed naar sporen kan worden gezocht is de Millingerwaard in de Gelderse Poort. Dit natuurgebied van Staatsbosbeheer is vrij toegankelijk (ook buiten wegen en paden) en er leven veel bevers.
Download gratis de ‘Zoekkaart beversporen’.
Weten waar bevers leven of een spoor gevonden? Bezoek dan waarneming.nl.
Meer over bevers op Jaar van de Bever.
Tekst: Twan Teunissen, ARK
Foto’s: Bart Beekers en Twan Teunissen, ARK
Zoekkaart: Jeroen Helmer, ARK