Rode Geus of Waterbuffel?
FREE NatureBericht uitgegeven door FREE Nature [land] op [publicatiedatum]
Tijdens de kuddecontrole in natuurgebied de Diezemonding trof beheerder Tanja de Bode van FREE Nature de Rode Geuzen op een opmerkelijke plek aan, namelijk in de Franse Wielen. Zij stonden tot halverwege hun buik in het water. Niet voor verkoeling, nee, er werd doelbewust gezocht naar twee planten: gele plomp en waterlelie. Eenmaal gevonden, werden de planten met blad en knop opgepeuzeld.
Het is bekend dat de natuur een schatkamer aan medicijnen biedt. Hoewel veel van de huidige medicatie chemisch is, bezitten de kruiden in natuurgebieden nog altijd hun geneeskrachtige werking. Runderen hebben een goede gebieds- en plantenkennis. Ze weten instinctief welke planten goed voor ze zijn, in welke situaties en hoeveelheden. Elke plant heeft zijn eigen, specifieke kenmerken. Zo bevat wilg het zogenaamde salicylzuur, wat pijnstillend en zuiverend werkt en heeft boerenwormkruid een wormafdrijvende werking.
Maar wat zegt het eten van gele plomp en waterlelie dan over de Rode Geuzen in de Diezemonding? Een internetzoektocht leert dat deze twee planten kalmerend en krampopheffend werken. Aan de dieren zelf was echter niets vreemds op te merken. Afgezien van de afwijkende voedselkeuze, gedroegen zij zich volkomen normaal en zagen zij er goed uit. Toch hadden zij op dit moment behoefte aan de specifieke, geneeskrachtige eigenschappen van deze plant, ter preventie van ziektes, bij ongemak of als ondersteuning van hun gezondheid?
Net als hun voorouders, maken de Rode Geuzen instinctief gebruik van de mogelijkheden die hun omgeving biedt. Binnenkort komt er meer inzicht in de medicinale werking van de voorkomende kruiden in de Diezemonding en bij Slot Loevestein. Studenten van de opleiding Veterinaire Natuurgeneeskunde van opleidingsinstituut Silverlinde, doen momenteel onderzoek naar de voedselkeuze van de Konikpaarden en Rode Geuzen, in relatie tot de gezondheid van de dieren.
Tekst en foto: Tanja de Bode, FREE Nature