Drie zeearenden overzomeren in de Biesbosch
Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]
Al de hele zomer verblijven drie zeearenden in het waterrijke, uitgestrekte natuurgebied de Biesbosch. Een van de vogels is een jong uit de Oostvaardersplassen. Het is een vrouwtje dat in 2008 in het natuurgebied bij Almere uitvloog. Als zeearenden ook ’s zomers in een natuurgebied blijven, is dat hoopvol voor definitieve vestiging en toekomstige broedpogingen in het gebied. Boswachter Thomas van der Es van Staatsbosbeheer: “Het is uitzonderlijk dat er nu al drie zeearenden overzomeren, de Biesbosch is het meest zuidwestelijke natuurgebied van Europa waar ze dat doen. En er is een verliefd stelletje bij. Dat geeft hoop voor de toekomst.”
Vogeldeskundigen lazen de ring onlangs af. Het is geen makkelijke klus om vogelringen af te lezen, want de vogels zitten vaak op behoorlijke afstand. En soms vallen de veren van de poten over de ring heen. Doordat het aflezen van de ringen gelukt is, weten we nu dat één van de vogels als jonge vogel in 2008 in de Oostvaardersplassen geringd is. Boswachter Thomas van der Es glundert: “Een echte ‘Nederlandse’ zeearend dus.”
Waterrijke natuur
De imposante roofvogels hebben een grote voorkeur voor de nieuw ingerichte robuuste natuurontwikkelingsgebieden zoals de Noordwaard en de Zuiderklip, maar zijn ook vaak te zien in de polders in de Sliedrechtse Biesbosch. Ze jagen voornamelijk op grote vissen, maar ook op overzomerende ganzen. Ze eten ook kadavers. Boswachter Thomas van der Es: “Het is toch wel bijzonder om zulke grote vogels te zien vliegen op hemelsbreed drie kilometer van de Randstad!”.
Goed zichtbaar
Recreanten hebben een grote kans om de vogels te zien, zowel vanaf de 'vaste wal' als in het vaargebied (zowel in Zuid-Holland als in Noord-Brabant). Staatsbosbeheer organiseert excursies richting de gebieden waar de zeearenden regelmatig gezien worden. De kans op het zien van een zeearend is in deze periode van het jaar groot.
Verliefd
Van de drie vogels zijn er twee zichtbaar ‘verliefd’ op elkaar. Ze worden (bijna) dagelijks samen gezien in de Zuiderklip. Daar zitten ze vaak naast elkaar, cirkelen om elkaar heen, vliegen samen op de thermiek en jagen met elkaar. Ze zijn nu nog te jong om te paren, maar als ze ouder worden, zou het zomaar een stelletje kunnen gaan worden.
Bron: Staatsbosbeheer
Foto: Saxifraga-Mark Zekhuis