Volop broedende bruine kiekendieven
Sovon Vogelonderzoek NederlandBericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op [publicatiedatum]
Het broedseizoen van de bruine kiekendief is in volle gang. De meeste broedvogels zijn momenteel volop actief met nestelactiviteiten. Al heel veel mensen zijn actief in het Jaar van de bruine kiek om te proberen exact het aantal Nederlandse broedparen te bepalen, maar we kunnen ook uw hulp goed gebruiken. Telt u ook mee?
U kunt nog steeds territoriale of broedende vogels doorgeven, maar specifiek naar nesten zoeken hoeft niet. Op gepaste afstand kunt u eenvoudig bepalen of er in een gebied gebroed wordt. Bruine kiekendieven laten vaak goed zien dat ze ergens een nest hebben. Een uitgebreide uitleg over het bepalen van de broedzekerheid kunt u vinden op: http://www.sovon.nl/default.asp?id=866. Wanneer u met deze kennis heeft kunnen bepalen dat er daadwerkelijk gebroed wordt in een gebied is het belangrijk om dit door te geven aan SOVON. Dat kunt u het beste doen via www.sovon.nl. Het enige dat u moet doen is inloggen via het venster dat u op de homepage ziet staan in de linkerbovenhoek. Wanneer u bekend bent bij SOVON heeft u een waarnemerscode en een wachtwoord. Als u die niet heeft of bent vergeten kunt u zich (eenmalig) aanmelden via de volgende link: http://www.sovon.nl/default.asp?id=362. Na inloggen kiest u voor LSB en daarna voor Zeldzame Broedvogels. Op die pagina kunt u uw waarneming doorgeven.
Doorgeven via andere waarnemingensites kan ook
Een andere mogelijkheid is het doorgeven van broedindicatieve waarnemingen via bijvoorbeeld www.waarneming.nl. Geef dan in het opmerkingenveld zo nauwkeurig mogelijk aan wat u gezien heeft. Alleen waarnemingen waarbij duidelijk is dat het om een broedgeval gaat, kunnen gebruikt worden in het Jaar van de Bruine Kiekendief. We raden u aan om geen gebruik te maken van het mailadres van de bruine kiekendief om een broedgeval door te geven, tenzij u op een kaartje een duidelijke stip kunt aangeven waar gebroed is. Het is voor SOVON helaas ondoenlijk om informatie uit de mail (hoe goed bedoeld ook), om te zetten naar de broedplek. Dat u ze zelf invoert op een van de sites heeft onze grote voorkeur. Uiteraard kunnen gegevens ook op papier worden aangeleverd. Ook in die gevallen graag voorzien van een duidelijke kaart. Interessant voor de toekomst is het tenslotte om te weten of u het gebied ook in de toekomst zou willen blijven tellen. Dat hoeft niet elk jaar, maar ook om het jaar tellen levert bruikbare en zeer waardevolle gegevens op.
N.B. Let er wel op dat waarnemingen van broedverdachte bruine kiekendieven die niet onder embargo worden doorgegeven op een site als waarneming.nl zichtbaar zijn voor iedereen!
Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: IVN Vecht en Plassengebied