Zeer zeldzame boleet gesignaleerd in Brabant
Nederlandse Mycologische VerenigingBericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging op vrijdag 2 oktober 2009
De Houtboleet, een paddenstoel met poriën in plaats van plaatjes, is dit jaar enkele malen gesignaleerd in Brabant. Deze zeer zeldzame paddenstoel die verwant is aan het Eekhoorntjesbrood groeit op naaldhout.
De Houtboleet is nog maar een paar keer in Nederland gevonden. Dat de Houtboleet zeldzaam is, kan worden afgeleid uit het feit dat tot nu toe iedere vondst wordt vermeld met jaartal, vindplaats en naam van de vinder. Zo zou het eerste exemplaar van Nederland gevonden zijn in 1989 in Rheden. Een tweede exemplaar werd gevonden in Olst in 2000. In 2007 werd hij voor de eerste keer in Brabant aangetroffen in een sparrenbosje in Wijboschbroek bij Schijndel. 2008 sloeg hij over, maar in 2009 verscheen hij op 30 juli opnieuw op dezelfde plaats. Vanaf 30 augustus werden ook nog zes exemplaren van de Houtboleet gevonden in een ander perceel van het gebied, op ongeveer 500 meter afstand.
De Houtboleet staat apart van de andere boleten omdat hij in tegenstelling tot andere boleten zoals het Eekhoorntjesbrood niet op de grond maar op hout groeit van Larix, Grove den en Douglasspar. De Houtboleet heeft een wollige, als het ware poederige hoed. Vandaar de naam Pulveroboletus lignicola (pulverus betekent poeder en lignicola betekent houtbewonend). Het is een mooi gaaf boleetje, klein van stuk, met warm bruine kleuren en prachtige gele poriën die blauw verkleuren bij druk.
De Houtboleet wordt altijd samen gevonden met een andere houtbewoner, de Dennevoetzwam. Waarschijnlijk moet de Dennevoetzwam eerst het hout voorverteren, voordat het geschikt is voor de Houtboleet. Deze opvolging of successie is een bekend fenomeen bij de vertering van hout. De wanden van de houtcellen zijn nogal weerbarstig en moeten eerst door zwammen met sterke middelen (bv enzymen) worden aangepakt voordat de minder gespecialiseerde soorten bij de voedselbron kunnen komen.
Tekst en foto van Houtboleet: Yvonne Dijkman, Nederlandse Mycologische Vereniging
Foto van Dennevoetzwam D. Bojantchev