Adonisblauwtje winnaar Olympische Spelen?
De VlinderstichtingBericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]
In Engeland heeft men bij de aanleg van een rondweg naar de locatie waar komende zomer de Olympische zeilwedstrijden worden gehouden, gezorgd dat in de brede bermen kalkgrasland kan ontstaan. Binnen vijf jaar wordt het zeldzame adonisblauwtje hier verwacht.
De voorbereidingen voor de Olympische Spelen rond Londen zijn in volle gang. Daarvoor worden veel werkzaamheden uitgevoerd, zoals de (ver)bouw van stadions, het Olympisch dorp en de aanleg van (rond)wegen om de verwachte verkeersstroom te kunnen verwerken. Eén van die wegen, zo meldt Butterfly Conservation in het najaarsnummer van 'Butterfly', is de Weymouth Relief Road in Dorset. Deze weg doorkruist een kalkgebied waar een aantal zeldzame vlinders in de omgeving voorkomt. Bij de aanleg van dit weggedeelte is de kalk aan de oppervlakte gekomen. Normaal gesproken wordt zo’n berm voor de afwerking bedekt met een dikke afdeklaag waar door inzaaien snel een dichte grasmat moet ontstaan. Dat heeft men hier niet gedaan. Kalkbodem groeit slechts zeer langzaam dicht en de berm ziet er dan ook nog zeer kaal uit. Dat is ook precies de bedoeling, want hierdoor kan over een jaar of tien een echt kalkgrasland op deze plek tot ontwikkeling komen. Omdat voor de bezoekers van de Olympische spelen zo’n kale berm niet zo aantrekkelijk is, heeft men er wel gezaaid, maar zaden van planten die ook van nature op dit soort kalkrijke plekken groeien zoals wondklaver en paardehoefklaver, gewonnen van een kalkgraslandje uit de directe omgeving.
Wondklaver is de waardplant van het dwergblauwtje en paardehoefklaver is essentieel voor adonisblauwtje en bleek blauwtje, alle drie zeldzame soorten in Groot Brittannië. Het dwergblauwtje verwacht men er al snel, want dit is een redelijk mobiele vlinder die in de directe omgeving voorkomt. Vervolgens zullen icarusblauwtje en bruin blauwtje verschijnen. Phil Sterling, de ecoloog die het project heeft begeleid, verwacht binnen vijf jaar het adonisblauwtje te kunnen verwelkomen. “Dat zou echt een kroon op ons werk zijn”, zo liet hij weten bij de oplevering van de weg. Er is gezorgd voor een goed plan om de effecten van de werkzaamheden te volgen en door de monitoringroutes die zijn uitgezet zal de vestiging van dwergblauwtje of adonisblauwtje zeker niet ongemerkt voorbij gaan. Daarmee kan het een belangrijk voorbeeldproject worden, niet alleen voor de Britse, maar ook voor Nederlandse wegenbouwers en wegbeheerders.
Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto's: Dorset County Counsil, Kars Veling