Nieuws
Uitgever: De Natuurkalender
De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.Pagina 65 van 72 - 717 Resultaten
In het Zuid-Hollandse Voornes Duin, een natuurgebied van Natuurmonumenten, is onlangs kaal stofzaad gevonden. Dit is een zeer zeldzame plant die landelijk de laatste tijd sterk afgenomen is. ..
Twee weken geleden kwam het planbureau voor de leefomgeving weer met haar jaarlijkse natuurbalans. Hieruit blijkt dat de natuur er in Nederland weliswaar op vooruit gaat, maar slechts in een laag tempo. Om de Europese..
Het gaat slecht met de Nederlandse akkervogels. Grauwe gors en ortolaan zijn zo goed als verdwenen, terwijl aantallen veldleeuwerik en patrijs in razend tempo achteruit gaan. Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat een..
Op dinsdag 16 september heerste er grote onrust in het kippenhok van woonboerderij ‘de Wolfswaard’ in de Wageningse uiterwaarden. Een jonge havik was de kippenren ingevlogen en kon de uitgang niet meer vinden…. ..
Nu de zomer ten einde loopt, is het weer een komen en gaan van vogels in ons land. Sommige vogels zijn hier geweest om te broeden en hun jongen groot te brengen. Die gaan nu op weg naar warmere oorden om te overwinteren. Andere..
In de nazomer en de herfst is het tijd voor kastanjes. Tussen half augustus en oktober zijn de vruchten van de paardenkastanje rijp. Bij de Natuurkalender zijn nu elf waarnemingen binnen. De meesten komen uit het midden van het..
De afgelopen dagen zijn bij De Natuurkalender diverse waarnemingen van ambrosia binnen gekomen. Ook zijn de eerste ambrosiapollen van dit jaar aangetroffen in de twee pollenvallen van Nederland. Het is zeer waarschijnlijk dat de..
In de nazomer en de herfst is de kardinaalsmuts in volle glorie te bewonderen. Op dit moment zijn de opvallende rozerode vruchten rijp. Wanneer deze open barsten komen er feloranje zaden tevoorschijn. Over een paar weken maken de..
Het duurt nog maar even en dan zijn de dahlia’s weer uitgebloeid. Maar voordat het zover is, zijn er eerst nog een aantal bloemencorso’s in ons land, waar de dahlia’s worden gebruikt om indrukwekkende praalwagens te bouwen. De..
De Taimyr expeditie is weer terug uit Siberië. Van begin juni tot midden augustus onderzocht dit internationale onderzoeksteam van Alterra en het NIOO de relaties tussen pooldieren en de rol van het klimaat hierin. Afgelopen zomer..