Nieuws

Uitgever: De Natuurkalender

De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.

Pagina 6 van 72 - 717 Resultaten

Bloeiend gras aan een slootkant Woudenberg

Deze week begint de piekperiode van het graspollenseizoen. Ruim twee miljoen Nederlanders met een graspollenallergie zullen ernstige hooikoortsklachten ondervinden. Door de droogte is een vroege piek mogelijk voorkomen. De droogte..


Lees verder 26 mei 2020   4 jaar oud
Kropaar volle bloei

De kans op hooikoortsklachten neemt komende weken toe doordat grassen tot bloei komen. Gras verspreidt zeer sterk allergeen pollen en veroorzaakt bij ruim twee miljoen Nederlanders klachten. Door droog en zonnig weer met een..


Lees verder 20 april 2020   4 jaar oud
Limosa limosa. Grutto

Gruttokuikens en bloeiende vogelkers...


Lees verder 17 april 2020   4 jaar oud
Sierkers Bennekom op 10 april 2018 en 9 april 2020

Nederland kleurt groen. Lindes, eiken, beuken en populieren komen in blad. Met de foto’s en timelapsevideo’s gemaakt met de GrowApp kunnen we inmiddels de groei- en bloeiontwikkeling van vier lentes in beeld brengen. De natuur..


Lees verder 14 april 2020   4 jaar oud
Pinksterbloem

De natuur ligt door de zeer zachte winter nog steeds zo’n vier weken voor op het schema van vijftig jaar geleden. De voorsprong van eerder dit jaar loopt wel wat terug omdat maart wel zacht, maar niet extreem zacht was. De komende..


Lees verder 22 maart 2020   4 jaar oud
Gele kornoelje

Door de extreem warme winter loopt de ontwikkeling van planten vijf weken voor op de gemiddelde ontwikkeling van vijftig jaar geleden en 2,5 week voor op het gemiddelde van de afgelopen 19 jaar. Hiermee is de start van de lente..


Lees verder 23 februari 2020   4 jaar oud
Els bloei

Door het aanhoudende zeer zachte weer begint het hoofdseizoen van de elzenpollen al zeer vroeg dit jaar. Tijdens droge dagen moet de komende twee weken rekening gehouden worden met hoge pollenconcentraties en hooikoortsklachten. ..


Lees verder 8 februari 2020   4 jaar oud
20191219 Els bloei

Door het zeer zachte decemberweer komen de eerste hazelaars en elzen nu al in bloei. Omdat het voorlopig zacht blijft, moeten mensen die gevoelig zijn voor pollen van deze soorten rekening houden met hooikoortsklachten. Dat melden..


Lees verder 21 december 2019   4 jaar oud
Bennekomse berk op 17 november 2017, 19 november 2018 en 17 november 2019

In het perspectief van driehonderd jaar temperatuurmetingen kijken we terug op een warme herfst. De eerste zeer lichte nachtvorst in De Bilt deed zich pas in de laatste dag van oktober voor. Door het stabiele herfstweer zit er nu,..


Lees verder 25 november 2019   4 jaar oud
Herfstontwikkeling van een berk in Bennekom op 1 november 2017, 1 november 2018 en 3 november 2019

Nederland heeft weer een late herfst. Door de hoge temperaturen en het lang uitblijven van de eerste nachtvorst kwamen bladverkleuring en bladval laat op gang. In dit natuurbericht een overzicht van De Natuurkalender waarmee je..


Lees verder 5 november 2019   5 jaar oud