Nieuws
Uitgever: De Natuurkalender
De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.Pagina 55 van 72 - 717 Resultaten
Op diverse plaatsen in Nederland worden nog actieve nesten van eikenprocessierupsen aangetroffen. Dit betekent dat de poppen nog niet uitgekomen zijn en de vlinders nog moeten uitvliegen. Dit is zeer uitzonderlijk voor de tijd van..
Dit jaar zitten er veel walnoten aan de walnotenbomen. Nu is het ideale moment om noten te gaan oogsten omdat ze na de windstille dagen in grote aantallen vanzelf uit de boom vallen. Wie nog noten wil oogsten moet snel zijn. ..
De gezenderde kolganzen Kees en Cas hebben hun broedgebieden in Siberië verlaten en zijn nu in een vers verenkleed op weg naar Nederland om te overwinteren. Kees heeft er al ongeveer 385 kilometer op zitten en is nog 2600..
Dit jaar worden er in Drenthe relatief veel goudrandloopkevers aangetroffen. Deze zeer bedreigde soort van heigebieden lijkt sterk te profiteren van de natuurontwikkeling in het Mantingerzand en het Dwingelderveld. De stijgende..
Ecologen van Wageningen Universiteit hebben in Salland een nieuwe plantensoort ontdekt. Het betreft een kruising tussen twee van oorsprong Noord-Amerikaanse russensoorten: de tengere rus en de samengetrokken rus. Vanwege de..
De hooikoortsplant ambrosia staat momenteel in bloei. De plant breidt zich in Nederland uit. De pollenconcentratie is tot nu toe echter nog laag. Dit blijkt uit de vandaag door Wageningen Universiteit gepubliceerde Toekomstschets..
De acacia’s kleuren bruin. Toch gaat het hier nog niet om herfstig bruin! Als je beter kijkt zie je dat het niet de bladeren zijn die de acacia’s bruin kleuren, maar de zaden. De bomen hebben eerder dit jaar uitbundig gebloeid en..
Klimop bloeit nu. De eerste bloeiende exemplaren konden al vanaf half augustus worden gezien, en vanaf nu bloeit klimop volop. Heerlijk voor veel bijen, zweefvliegen en vlinders. Zo aan het eind van de zomer zijn veel planten..
De eerste rijpe kastanjes van de witte paardenkastanje zijn gesignaleerd. Het tijdstip waarop de eerste kastanjes rijp zijn, is de laatste jaren duidelijk vervroegd als gevolg van het warmer wordende klimaat. Vroeger kon je vanaf..
De warmste dag van deze zomer staat nog vers in het geheugen; nu lijkt de herfst alweer voor de deur te staan. In de natuur beginnen de eerste bladeren te verkleuren of vallen zelfs al van de boom. De berk is altijd een van de..