Nieuws
Uitgever: De Natuurkalender
De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.Pagina 53 van 73 - 721 Resultaten

Als het de tweede helft van januari net zo koud blijft als in de eerste helft, komt deze maand op de achtste plaats van koudste januari maanden sinds 1901. We vergelijken de natuur van nu met januari 2007, de warmste sinds begin..

Het nieuwe jaar is net begonnen en de buitenwereld is nog steeds bedekt met sneeuw en ijs. Toch zijn er een aantal vogels die zich daar niets van aantrekken. Zij wachten niet tot de lente om van zich te laten horen of te laten..

Het gaat goed met de Delftse muurplanten. Zo blijkt uit een rapport van de KNNV afdeling Delfland. Algemene en zeldzame soorten komen op steeds meer plaatsen voor. Planten als Steenbreekvaren en Tongvaren zijn nu bijvoorbeeld een..

Er is altijd één vogel die het nieuwe jaar met veel bombarie weet te beginnen: de grote bonte specht. Deze drummer van het woud is weer veelvuldig te horen in januari. Dit is dan ook niet onopgemerkt gebleven voor veel..

Sneeuw en vogels leveren niet alleen maar mooie plaatjes op: veel soorten hebben het moeilijk in de winter. Voor sommige vogels in het bijzonder kan een laagje sneeuw dramatische gevolgen hebben. Een aantal kerkuilen heeft de..

Wegsmeltende sneeuw, een zeer vochtige bodem gecombineerd met temperaturen onder nul. Geen ideale omstandigheden voor teken. Deze weken vormen een van de weinige momenten om tekenvrij door het bos te struinen...

Nederland ligt onder een deken van sneeuw en de natuur lijkt in rust. Toch is er nog genoeg te bewonderen buiten. De sneeuw zorgt voor mooie kleurcontrasten en kan zelfs de aanwezigheid van zoogdieren die normaal moeilijk te..

De afgelopen weken zijn op diverse plaatsen in Nederland de eerste bloeiende hazelaars en elzen gezien en is ook het eerste pollen in de pollenval van het Leids Universitair Medisch Centrum aangetroffen. Hooikoortspatiënten worden..

Het is nog geen winter geweest en u ziet nu al sneeuwklokjes bloeien. Is dit weer een teken dat de natuur van slag is door de warme novembermaand? Niet noodzakelijk. Waarschijnlijk zijn het geen gewone sneeuwklokjes die u nu ziet,..

Momenteel laten de laatste zomereiken hun bladeren vallen. De zomereik is één van de laatste bomen die in de herfst zijn bladeren verliest. Begin december is echter ook voor deze boom laat. De meeste zomereiken verloren hun..