Nieuws

Uitgever: De Natuurkalender

De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.

Pagina 46 van 72 - 717 Resultaten

Potje bramenjam

De braam is zo’n plant die zo gewoon is dat hij de meeste mensen niet opvalt. Toch loont het de moeite er even bij stil te staan, een gratis verantwoorde frisse snack langs de kant van de weg. In de eerste weken van oktober vindt..


Lees verder 15 oktober 2010   14 jaar oud
Beuk bladverkleuring

Ondanks de koele en natte september laat het echte begin van de herfstkleuring nog even op zich wachten. Berk en witte paardenkastanje beginnen nu voorzichtig te verkleuren. De eerste waarnemingen van vijfig procent herfsttint bij..


Lees verder 3 oktober 2010   14 jaar oud
Rijpe kastanje witte paardenkastanje in bolster,  GNU Free Documentation License

De witte paardenkastanje laat zijn eerste rijpe kastanjes nu van de boom vallen. Dit is laat vergeleken met voorgaande jaren, maar vroeger was het normaal om in de tweede helft van september rijpe kastanjes te vinden. In het..


Lees verder 24 september 2010   14 jaar oud
Snuitkeverlarve vreet plantenwortel aan

Verschillende uitheemse snuitkeversoorten en de inheemse gewone taxuskever veroorzaken veel overlast in tuinen en openbaar groen. Het probleem begon in de Randstad, maar verspreidt zich nu over de rest van het land. De insecten..


Lees verder 19 september 2010   14 jaar oud
Conference peren. Pyrus communis 'Conference'

De Nederlandse fruittelers zijn druk bezig met het oogsten van hun appels en peren. Op basis van eerste oogstprognoses gingen ze er van uit dat de oogst tien dagen later zou zijn dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaren. Nu..


Lees verder 18 september 2010   14 jaar oud
klimopatalanta klein

De klimop begint te bloeien. Aan de onopvallende bloemetjes zelf is het nauwelijks te zien. Maar de enorme aantallen insecten die bij klimop rondhangen als de plant volop in bloei staat en het zonnetje schijnt, zijn veelzeggend..


Lees verder 12 september 2010   14 jaar oud
Eikels van zomereik. Foto: Paul Busselen, KU Leuven, http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/

De eerste rijpe eikels vallen van de bomen. Dit is iets later dan voorgaande jaren. Eerder al vielen er eikels van de bomen, maar deze waren nog niet rijp. Het is nog onduidelijk of dit jaar een goed eikeljaar zal zijn...


Lees verder 6 september 2010   14 jaar oud
Gruttokuiken

Rustzones rond nesten van kritische weidevogels als grutto, wulp en tureluur zijn een goede manier om deze vogels te beschermen. Dit blijkt uit een onderzoek dat het Coördinatiepunt Landschapsbeheer van Stichting het Brabants..


Lees verder 3 september 2010   14 jaar oud
Net uitgekomen vrouwtje eikenprocessierups in gras

Eikenprocessierupsen kunnen hun nest van de grond een boom in verhuizen. Dit ontdekte entomologe Silvia Hellingman vorige week. In juni dit jaar kwam zij er achter dat eikenprocessierupsen naast hun bekende nesten in bomen, ook..


Lees verder 29 augustus 2010   14 jaar oud
Nest eikenprocessierups 26 september 2009

Eikenprocessierupsen vormen nog steeds nieuwe nesten om zich te verpoppen. Dit is uitzonderlijk laat. De eerste vlinders vlogen half juli al uit. Als we een mooie nazomer krijgen, hebben de net verpopte vlinders nog een goede kans..


Lees verder 22 augustus 2010   14 jaar oud