Nieuws

Uitgever: De Natuurkalender

De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.

Pagina 35 van 72 - 717 Resultaten

Bonte krokus

Er zijn deze januari al veel waarnemingen van bloeiende krokussen gedaan. Dit is zeer vroeg vergeleken met de normale eerste bloei, die meestal pas in maart is. Dit blijkt uit de historische bloeiwaarnemingen die zijn verzameld..


Lees verder 23 januari 2012   12 jaar oud
Bloei witte els Alnus incana door Paul Busselen.
http://www.plantaardigheden.nl/indexen/kulak/fotos_a.htm

Door de extreem zachte december en het nog warmere begin van januari hebben de uitheemse elzen al weer hun voornaamste bloeiperiode gehad. Vanaf nu zullen echter de witte en zwarte elzen in bloei gaan komen. Daarnaast zal het..


Lees verder 13 januari 2012   12 jaar oud

Ook in 2011 hield Natuurbericht.nl u op de hoogte van het wel en wee van de Nederlandse natuur. Het aantal websitebezoekers lag in 2011 42 procent hoger dan in 2010. Hieronder enkele wetenswaardigheden over Natuurbericht.nl in..


Lees verder 8 januari 2012   12 jaar oud
Gele kornoelje, bloem, K.U. Leuven Campus Kortrijk, www.kuleuven-kortrijk.be

De lengte van het groeiseizoen was in 2011 drieëndertig dagen langer dan normaal (jaren 40 tot en met 60 van de vorige eeuw). Dit blijkt uit het jaaroverzicht van De Natuurkalender. De bijzondere aaneenschakeling van weersextremen..


Lees verder 1 januari 2012   12 jaar oud
Bloei hazelaar, 20 december 2008 in de houtwal bij Alterra, eerste waarneming van 2009

Het aanhoudende zeer zachte weer in december heeft er voor gezorgd dat de eerste elzen en hazelaars in heel het land in bloei zijn gekomen. Hooikoortspatiënten die gevoelig zijn voor boompollen kunnen nu hooikoortsklachten..


Lees verder 29 december 2011   12 jaar oud
Zwarte els volle bloei Alnus glutinosa Paul Busselen Katholieke Universiteit Leuven

De winter is nog niet eens echt begonnen, maar hooikoortspatiënten moeten toch al rekening houden met het eerste pollenongemak van komend seizoen. Elzenpollen wel te verstaan. Gemiddeld over dertig jaar telt het Leids Universitair..


Lees verder 20 december 2011   12 jaar oud
teek op stengel, creditline: Hans Smid / www.bugsinthepicture.com

Op zonnige dagen met relatief hoge temperaturen lopen mensen nog steeds tekenbeten op. Tijdens de zachte periode eind oktober en begin november was er zelfs een piekje te zien in het aantal tekenbeten dat werd gemeld aan De..


Lees verder 2 december 2011   12 jaar oud
Bloei appel zondag 27 november 2011

Ondanks de paar nachten met nachtvorst halverwege november is er nog volop activiteit in de natuur, die je niet verwacht als december nadert. Gister maakte Floron al melding van diverse voorjaars- en zomerbloeiers. Vandaag voegen..


Lees verder 30 november 2011   12 jaar oud
Beukenbladeren op grond

Na het heerlijke zachte najaar zijn er steeds meer tekenen van de naderende winter te zien in de natuur. Naast veel gekleurde bomen, zijn er ook al een aantal kale exemplaren te vinden. Amerikaanse eik, witte paardenkastanje en..


Lees verder 14 november 2011   13 jaar oud
Beukenbos herfstkleuring

Afgelopen donderdag concludeerden we al dat de herfst dit jaar relatief laat is. Normaal zouden diverse bomen en struiken zoals els, hazelaar, meidoorn en berk al helemaal kaal moeten zijn. Wel werd het proces van bladverkleuring..


Lees verder 6 november 2011   13 jaar oud