Nieuws

Uitgever: De Natuurkalender

De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.

Pagina 12 van 72 - 717 Resultaten

Sneeuwklokje in bloei

De hazelaar bloeide dit jaar recordvroeg. Wat gaan de andere voorlentebloeiers doen? Met de bloeimodellen van De Natuurkalender hebben we een bloeiverwachting opgesteld voor diverse vroege bloeiers. Geef ook uw eerste..


Lees verder 21 januari 2018   6 jaar oud
Els Alnus subcordata bloei Iran Kaukasus  Foto op 23 december 2017

De zeer hoge temperaturen vanaf 1 oktober zorgen ervoor dat hazelaars en elzen deze winter zeer vroeg in bloei komen. Het pollen van beide soorten kan met de kerstdagen bij droog weer voor hooikoortsklachten zorgen. Geeft u ook uw..


Lees verder 24 december 2017   6 jaar oud
Uittrekken teek

Ongeveer een kwart van alle tekenbeten wordt opgelopen door kinderen van 0 tot en met 17 jaar. Een nieuwe uitzending van Topdoks brengt de problematiek op een voor kinderen interessante manier onder de aandacht. Teken worden mooi..


Lees verder 15 december 2017   6 jaar oud
Bloei hazelaar op 9 december 2017 in Ede in de sneeuw

Ondanks dat dit weekend de eerste sneeuw van het seizoen valt, staan de eerste hazelaars al in bloei. Mensen die gevoelig zijn voor hazelaarpollen kunnen vanaf nu dus al hooikoortsklachten krijgen. De zeer warme oktober en..


Lees verder 10 december 2017   6 jaar oud
Berk in Bennekom in 4 seizoenen 2017

Met de GrowApp is het seizoensverloop van een berk in Bennekom in beeld gebracht door er een time-lapse video van te maken. Uit de individuele foto’s is het verloop van de Groenindex bepaald. Een mooi nieuw onderzoeksinstrument..


Lees verder 19 november 2017   7 jaar oud
Fotoserie met het verloop van de bladverkleuring van twee witte paardenkastanjes in 2015, 2016 en 2017.

De bladverkleuring begon vroeg, maar mede door de warme oktober en het uitblijven van nachtvorst beleven we een zeer lange periode met verkleurende bladeren. De GrowApp blijkt daarbij zeer behulpzaam bij het analyseren van het..


Lees verder 5 november 2017   7 jaar oud
Silvia Hellingman

Glimwormen eten slakken. Hoe dit in zijn werk gaat wordt mooi in beeld gebracht in het bijgaande filmpje...


Lees verder 4 november 2017   7 jaar oud
Suzuki fruitvliegjes op rottend fruit

Uit het grote aantal suzuki-fruitvliegen in feromoonvallen van de eikenprocessievlinder en op rottend fruit blijkt dat ze nog volop actief zijn. Door nu met eenvoudige valletjes de fruitvliegen te vangen, is een verdere vergroting..


Lees verder 14 oktober 2017   7 jaar oud
eikels zomereik

Er is naar schatting 4,2 miljoen kilo aan eikels en beukennootjes op de Veluwe. Daarmee gaat 2017 de boeken in als een gemiddeld mastjaar. Doordat er al vijf jaar lang geen slecht mastjaar is geweest, is het aantal wilde zwijnen..


Lees verder 5 september 2017   7 jaar oud
Bladverkleuring esdoorn Botanische Tuin Belmonte op 22 augustus 2017

1 september begint de meteorologische herfst, maar in de natuur lijkt de herfst al gestart te zijn. Vruchten vallen zeer vroeg van bomen en struiken en de eerste bladverkleuring en bladval komt vroeg op gang. Tegelijkertijd komen..


Lees verder 27 augustus 2017   7 jaar oud