dromedarisluis

Natuurjournaal 5 januari 2025

Nature Today
5-JAN-2025 - Dromedarisluizen en kameelloopkevers zijn ook in de winter actief.

Een van de grootste bladluizen in ons land is de dromedarisluis. Je kunt ze ook in de winter op allerlei plekken tegenkomen. Ze worden bijna zes millimeter groot en je ziet direct de prominente ‘bult’ op hun rug, waar ze hun naam aan danken. Dromedarisluizen komen oorspronkelijk uit Azië, maar hebben zich inmiddels over de hele wereld verspreid. Het grootste deel van het jaar zijn er alleen vrouwtjes, die jongen krijgen zonder bevruchting (aseksuele voortplanting). Pas in de herfst worden mannetjes gevormd, die de vrouwtjes bevruchten. 

De kameelloopkever is ook in de winter nog actief

De kameelloopkever wordt ook wel veldglimmer genoemd en is een keversoort uit de familie van de loopkevers. Hij lijkt erg op de glanzende veldglimmer en waarnemingen zijn dan ook niet altijd zeker. Hoewel ze vooral in het voorjaar worden gezien, kun je ze het hele jaar waarnemen. Net als andere kevers doorloopt de kameelloopkever vier verschillende stadia: eitje, larve, pop en volwassen kever (imago). Eitjes worden meestal in de grond of in de buurt van de basis van planten afgezet. Larven leven ondergronds of in bladafval. De poppen worden meestal in de grond gevonden.

Nature Today Masterclass

Heb je ook zo’n behoefte aan een positief natuurgeluid en concrete acties voor meer natuur? Doe mee aan de online Nature Today Masterclass. Twaalf weken lang wekelijks korte sessies van toonaangevende sprekers zoals Arnold van Vliet en Jelle de Jong. De masterclass geeft je inspiratie, kennis en concrete ideeën. En vooral een flinke dosis hoop en moed om bij te dragen aan een duurzame toekomst.

Tekst: Ineke Radstaat, Nature Today
Foto's: Anita van der Schuit, Waarneming.nl; Leendert Oudman, Waarneming.nl