Natuurjournaal 21 juni 2023
Nature TodayRond de kortste nacht vindt er op een paar plekken in Nederland een feeërieke avondvoorstelling plaats: het is de tijd van de vuurvliegjes. Kleine geelgroene lampjes lichten aan en uit, zweven door de lucht en knipperen in het gras. Het zijn de signalen waarmee de vrouwtjes van de glimworm de mannen naar zich toe lokken. Het lijken inderdaad vurige vliegjes en glimmende wormen, maar het zijn eigenlijk kevers. De mannen zien er ook uit als kleine kevers en kunnen vliegen, maar de vrouwtjes lijken meer op larven. Zij geven het meeste licht. In de schemering kruipen ze op een grasspriet, ze krullen hun achterlijf omhoog en beginnen te knipperen. Het vrouwtje van de grote glimworm wiegt haar achterlijf verleidelijk heen en weer. Zie je vliegende lichtjes? Dat zijn de mannetjes van de kleine glimworm, die ook een klein lichtje hebben. Glimwormen kun je tot begin juli zien, vooral op de Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug, bij Nijmegen en in Zuid-Limburg.
Glimwormen eten niets als volwassen dier, maar des te meer als larve. Dan hebben ze een dieet van huisjesslakken. Die zijn door de lange droogte echter lastig te vinden en veel soorten houden zelfs een zomerslaap. Zo ook de wijngaardslak en de segrijnslak. Deze soorten komen oorspronkelijk uit Zuid-Europa en weten dus wel om te gaan met een droge periode. De wijngaardslak is door de Romeinen naar Nederland gebracht als culinaire import. Ze zijn niet algemeen en komen vooral voor in Zuid-Limburg en in de Hollandse duinen De segrijnslak is een recentere immigrant die meeliftte met geïmporteerde planten. Segrijnslakken zijn wel overal in groten getale te vinden, tot verdriet van tuiniers. Er is een oplossing: in de slakkenkwekerij voor de bekende escargots staat de segrijnslak bekend als le petit gris. Zijn de segrijnslakken in jouw tuin na de regen weer op plantenjacht? Pak je vork, knoflook en boter voor een culinaire tegenaanval.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Frits Bink, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga