tuinfluiter

Natuurjournaal 3 juni 2023

Nature Today
3-JUN-2023 - Tuinfluiter zingt nog even door en slangenwortel in bloei.

Waarom zou de tuinfluiter zo heten? Deze vogels zingen mooi en luid, maar daarin zijn ze zeker niet de enige. Misschien komt het omdat ze tot in de zomer blijven zingen. Veel andere zangvogels laten nu al steeds minder van zich horen, maar de tuinfluiter fluit er nog op los. Zijn lied klinkt als een merel, maar dan veel sneller. Zelf zijn ze niet opvallend. Opvallend onopvallend eigenlijk, echt een klein bruin vogeltje. Ze zitten altijd in de struiken waar ze nu naar bladluizen en insectenlarven zoeken. Tuinfluiters hebben één nest per jaar, de eieren komen rond deze tijd uit.

De tuinfluiter klinkt melodieus, maar veel sneller dan een merel (Bron: W. Agster)

Slangenwortel is onmiskenbaar

In en aan het water bloeit nu de slangenwortel, met één grote witte bloemschede. Net als aronskelk, slangenwortel hoort bij dezelfde familie. Dat witte blad is niet de echte bloem, maar meer een soort uithangbord om insecten de weg te wijzen. De kleine groen-witte bloemen zelf staan in een soort stompe aar bovenaan de stengel. Slangenwortel is een water- en oeverplant die houdt van een dikke laag rottend plantenmateriaal op de bodem. Ze groeit vooral in de laagveengebieden in het midden en noorden van het land, en op een paar plekken in Brabant en Noord-Limburg.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Billy Lindholm, Flickr; Dirk Hilbers, Saxifraga
Geluid: W. Agster, xeno-canto