Blauwe kiekendief, vrouw

Natuurjournaal 7 november 2022

Nature Today
7-NOV-2022 - Blauwe kiekendief vliegt voorbij en harig knopkruid met witte tanden.

Afgelopen week is de blauwe kiekendief flink gestegen in de landelijke vogellijst in de Nature Today-app. Eind oktober en begin november is dan ook de piek in de najaarstrek van deze elegante roofvogel. De broedvogels uit het noorden zijn op weg naar de overwinteringsgebieden in West- en Zuid-Europa. Sommige vogels steken de Middellandse Zee over. Een deel houdt de lange reis in Nederland al voor gezien, en blijft hier overwinteren. Dat doen onze broedvogels uit de Wadden en Oost-Groningen ook. Ze schuiven wel een beetje op, naar Zeeland en Limburg. Blauw zijn blauwe kiekendieven niet echt, maar wel prachtig lichtgrijs met zwarte vleugelpunten. De vrouwtjes zijn bruin, waardoor ze veel lijken op de vrouwtjes van de veel algemenere bruine kiekendief. Let op de witte stuit, die hebben bruine kiekendieven niet.

Harig knopkruid, met vijf getande lintbloemen

Veel planten rekken het seizoen nog uit door het warme weer, maar voor het harig knopkruid is het normaal om nog tot in november te bloeien. Ze hebben een opmerkelijk lang bloeiseizoen van juni tot november, met twee pieken in augustus en oktober. Het is een plant die houdt van rommelige, bewerkte, voedselrijke grond. Akkers, moestuinen of omgewerkte bermen. Een echte pioniersoort dus. Opvallend zijn de witte bloemblaadjes. Elk bloemhoofdje heeft vijf losstaande witte lintbloemen, die drie punten hebben. Getand heet dat, als het over bloemen gaat. En het lijken ook wel kleine, witte tandjes.

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Piet Munsterman, Saxifraga; Peter Meininger, Saxifraga

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Piet Munsterman, Saxifraga; Peter Meininger, Saxifraga