Twee wolvenwelpen. 2-8-2022, Hoge Veluwe

Minstens 16 wolvenwelpen geboren in Nederland dit jaar

BIJ12
22-SEP-2022 - Er zijn dit jaar in Nederland bij vier wolvenparen minimaal 16 wolvenwelpen geboren. Minimaal drie in het gebied Zuidwest-Drenthe/Zuidoost-Fryslân, zes op de Noord-Veluwe, vier op de Midden-Veluwe en drie in Park de Hoge Veluwe. Dit betekent dat er vier roedels (een paar met jongen) in Nederland aanwezig zijn, waarvan een voor het eerst in het noorden van Nederland.

Op basis van foto’s en wildcamerabeelden zijn minimaal 16 welpen vastgesteld, maar dit kunnen er mogelijk meer zijn. In periode 1 mei tot en met 31 juli zijn er minimaal 11 zwervende wolven waargenomen in het noorden, oosten en midden van Nederland.

Dit staat in de tussenrapportage van BIJ12 over de activiteit van de wolf in Nederland in de periode 1 mei tot en met 31 juli 2022.

Zwervende wolvin doodgereden

Zwervende wolven zijn vaak jonge onervaren wolven op zoek naar een eigen territorium. Een van de zwervende wolven (GW2669f) werd in de nacht van 5 op 6 juni doodgereden op de A50 ter hoogte van Apeldoorn-Noord. Het ging om een jonge wolvin en nakomeling van de roedel op de Noord-Veluwe. Deze wolvin werd begin april nog gezien in Utrecht en ’t Gooi.

GW1625m teruggekeerd

De mannelijke wolf GW1625m, sinds februari 2020 gevestigd op De Groote Heide, is na een verblijf van enkele maanden in Duitsland weer terug in zijn oude territorium. Dit blijkt uit camerabeelden en DNA op gedode schapen.

Op 13 juni werd in de provincie Fryslân voor het eerst een shetlandpony gedood. Het vermoeden bestond dat het om een wolf ging. De DNA-analyse leverde geen resultaat op, maar op basis van de nadere beoordeling is uiteindelijk de conclusie getrokken dat de wolf als veroorzaker niet uit te sluiten was.

Wolvendata (schademeldingen en cijfers)

BIJ12 ontving 73 meldingen van vermoedelijke wolvenschade aan landbouwhuisdieren. In 35 gevallen is bevestigd dat dit om een wolf ging. Bekijk hier direct de laatste schademeldingen en de bijbehorende DNA-uitslagen van de afgelopen periode.

Samenwerking

BIJ12 is de organisatie die namens provincies de beleidsuitvoering van het dossier van de wolf verzorgt. Dit heeft onder andere betrekking op monitoring en afhandeling van tegemoetkoming in schade. Dit bericht is tot stand gekomen met medewerking van de Zoogdiervereniging (monitoring Wolvenmeldpunt), Wageningen University & Research (WENR, DNA-analyses) en het CEwolf consortium (Centraal Europese wolvenpopulatie, internationale uitwisseling genetische data).

Meer informatie

Tekst: BIJ12
Foto: Jan de Vries (leadfoto: twee wolvenwelpen begin augustus op de Hoge Veluwe)