Natuurjournaal 10 juli 2022
Nature TodayIn het voorjaar kan het ’s ochtends vroeg in het bos of de tuin een waar vogelconcert zijn, maar nu zijn steeds minder zingende vogels te horen. Veel vogels zingen om hun territorium te verdedigen tegen concurrerende vogelmannen en in de smaak te vallen bij de vrouwen. Nu loopt het broedseizoen voor veel soorten op z’n einde en de zangvogels vallen stil. De vroege broedsels zijn al uitgevlogen, van andere worden de jonge vogels nog even gevoerd. Dat is ook te zien in de landelijke lijst in de Nature Today-app. Soorten als de braamsluiper, bosrietzanger en tuinfluiter komen steeds lager in de lijst te staan. Je zult ze niet meer horen zingen en moet echt geluk hebben om er nog een te zien. De komende weken beginnen sommige zelfs al aan de trek naar het zuiden.
Ook de eerste jonge torenvalken zijn nu vliegvlug en klaar om het nest te verlaten. Torenvalken broeden een keer per jaar, het vrouwtje legt vier tot zes eieren. Dat doen ze niet allemaal tegelijk: sommige paartjes zijn al in april begonnen met broeden, bij andere zijn de eieren net pas uitgekomen. Ze zitten ongeveer een maand op de eieren, en het duurt dan nog een maand voor de jongen kunnen vliegen. Dan zijn ze nog niet zelfstandig: ze worden meestal nog wekenlang gevoerd door de ouders. Jonge torenvalken lijken op de vrouwtjes, bruin met zwart gestreept. De jonge mannen krijgen pas later de grijze kop en staart. De torenvalk is een van de meest algemene roofvogels in Nederland. Je ziet er vaak eentje ‘biddend’ in de lucht hangen, wachtend tot hij een muis ziet. Let volgende keer eens op of je kan zien of het een mannetje of vrouwtje is.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Bart Vastenhouw (leadfoto: tuinfluiter), Saxifraga; Martin Mollet, Saxifraga