bruine kikkers op hun kikkerdril

Voorjaarskriebels: vanaf 12 maart landelijke kikkerdriltelling

Stichting RAVON
9-MRT-2022 - Het is nog lang geen Pasen, maar de komende vier weekenden kun je toch alvast eieren gaan zoeken! Aanstaande zaterdag, 12 maart, start het amfibieënseizoen namelijk met de kikkerdriltelling. Doe jij dit jaar ook mee met deze landelijke telling van eiklompen in je tuinvijver?

Bruine kikkerBij de start van de lente gaat de bruine kikker zich als een van de eerste amfibieën voortplanten. Deze algemeen voorkomende soort trekt in maart massaal naar het water om daar in enkele dagen tijd eieren te leggen (kikkerdril). De eiklompen zijn goed zichtbaar en individueel te tellen. Elk kikkerpaartje legt één eikomp. Door het aantal klompen in je vijver met twee te vermenigvuldigen, weet je dus exact hoeveel kikkers er in je tuin leven. Tijdens de paring en de ei-afzet, maken de mannetjes een zacht knorrend geluid.

In zachte winters komen de dieren doorgaans wat eerder tevoorschijn dan in winters waarin de vorst lang aanhoudt. Door klimaatopwarming en zachte winters begint de bruine kikker tegenwoordig ook een week eerder aan de voortplanting dan begin jaren tachtig. Meestal worden de allereerste eiklompen gevonden in Zuid-Limburg. Al snel volgen de dieren op de zandgronden en enkele weken later worden ze vanuit geheel Nederland gemeld. 

Doe mee!

Eitjes van de bruine kikkerCitizen science (gegevensverzameling door burgers) is in de natuurwereld booming. Jij kunt ook je steentje bijdragen en zo komen we steeds meer te weten over de  Nederlandse natuur en de effecten van klimaatopwarming. Wil je de komende weken ook bijdragen aan de verzameling van waardevolle gegevens in je eigen achtertuin? Doe dan mee aan de kikkerdriltelling op Tuintelling.nl

Tekst: Raymond Creemers, RAVON
Foto: Jelger Herder (leadfoto: bruine kikker); Arnold van Rijsewijk