Bankje in het bos

Vraag een bankje aan: provincie Utrecht introduceert regeling voor plaatsen bankjes in Utrechtse natuur

Provincie Utrecht
26-NOV-2021 - Het wordt voor inwoners en terreineigenaren mogelijk om recreatiebankjes in de Utrechtse natuur te laten plaatsen. Het provinciebestuur introduceert een speciale regeling die dat volledig faciliteert, na een voorstel van Provinciale Staten. De bankjes leveren rustpunten op voor wandelaars, vergroten de natuurbeleving en vormen gps-herkenningspunten voor hulpdiensten.

De bankjes kunnen bijvoorbeeld geplaatst worden als blijvende herinnering aan een gebeurtenis of om een geliefde wandelroute aan te vullen met een rust- of uitzichtpunt. De banken worden ook voorzien van GPS-coördinaten. Deze locatiegegevens zijn handig voor hulpdiensten bij calamiteiten in de natuur.

De ambitie is om honderd extra recreatiebanken te plaatsen in de provincie Utrecht. Ze leveren meer rustpunten op voor wandelaars en vergroten de natuurbeleving. Ook verhogen bankjes de veiligheid in natuurgebieden doordat ze extra herkenningspunten met gps-coördinaten vormen. Een geplaatst bankje mag ook worden voorzien van een naamplaatje. Het plaatsen van de banken gebeurt in overleg met de beheerder van het gebied.

Gedeputeerde Hanke Bruins Slot is enthousiast over de regeling: "Het plaatsen van bankjes is een mooie toevoeging aan wandelgebieden. De bankjes bieden een plek om uit te rusten, te genieten van de omgeving of onderweg iets te eten of drinken. Zo’n herinneringsplaatje levert vaak ook een gesprek op over de bijzondere waarde van de plek, een persoon of het moment."

Voorbeeld

In het verleden zijn al losse initiatieven geweest voor de plaatsing van herinneringsbankjes in de Utrechtse natuur. Op initiatief van deelnemers van Nordic Walking Bilthoven heeft Han van der Laag, wandelaar en natuurliefhebber, enige jaren terug de plaatsing van een bankje in het Leyense Bos gecoördineerd. "Wij lieten het bankje plaatsen ter ere van onze wandelcoach Ger. Hij heeft jarenlang met groepen wandeltochten gemaakt over de Utrechtse Heuvelrug. Toen hij afscheid nam als coach, hebben wij het bankje voor hem geregeld", vertelt Han over het initiatief. 

Het voorbeeld van Han kan nu door veel meer inwoners van de provincie Utrecht gevolgd worden. Hij hoort regelmatig dat mensen het bankje in het Leyense Bos gebruiken. "Toevallige voorbijgangers merken het bankje op. Het verbaast me hoe druk het er vaak is. Het levert verwonderde reacties op als mensen het naamplaatje lezen. Onze wandelgroep heette NoWaBi en die opvallende naam staat vermeld op het bankje", vertelt de wandelliefhebber.

Kostendekkend

De nieuwe regeling maakt het mogelijk dat alle ontwikkelings- en plaatsingskosten voor een recreatiebank door de provincie Utrecht gedekt worden. Han is enthousiast over de introductie van de provinciale bankjesregeling. "Ik vind het een goed idee om meer bankjes te laten plaatsen in de natuur. Je ziet dat het wandeltoerisme is toegenomen de afgelopen tijd en dat meer bankjes daarom welkom zijn."

Aanvraag

De regeling is voor iedereen die een goed idee heeft voor bankjes op mooie locaties in de natuur. Het is wel belangrijk dat een nieuwe bank op minimaal vijfhonderd meter wandelafstand van een andere bank komt. Ook moet iedere aanvraag uit minimaal twee bankjes bestaan. Het is in daarom in sommige gevallen raadzaam om samenwerking met een andere inwoner uit de provincie te zoeken. Kijk voor meer informatie over de voorwaarden en de aanvraag op de website van de provincie.

Meer informatie

Tekst en foto: provincie Utrecht