Natuurjournaal 7 september 2021
Nature TodayJe kan in dit jaargetijde onder andere deze mooie rupsen vinden van de dagpauwoog. Vaak zitten ze op brandnetels, maar ook wel op andere planten. Zwart met witte stipjes zijn ze, en zwarte behaarde stekels en een drietal verschillende soorten poten. Je kan op de foto mooi zien hoe het zit met de pootjes van rupsen. De kop zit rechts. Naar achteren toe zitten eerst drie paar borstpoten, dan enkele segmenten niets, waarna je vier paar buikpoten vindt. Helemaal achteraan zie je de zogenaamde ‘naschuivers’ over de hele breedte van de rups. De naschuivers worden gebruikt om de rups een extra zetje naar voren te geven. Brandnetels zijn hun waardplanten, dus zoek vooral daar.
Eén van de meest bekende zwammen is de gele aardappelbovist. Deze ziet eruit als een aardappel, zoveel is zeker, maar eten is er niet bij; hij is giftig en je kan er goed ziek van worden. Deze paddenstoel behoort tot de buikzwammen. Dat wil zeggen dat de sporen in de zwam zitten (de zwarte massa op de foto). Tegen de tijd dat de sporen rijp zijn, barst de zwam aan de bovenkant open. Valt er een tak op, stapt er een dier op, of trappen wij er tegenaan, dan komt er een wolk van miljoenen sporen vrij. Dat is dan weer goed voor veel nieuwe ‘aardappelen’.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst en foto's: Mike Hirschler, IVN